Az év emberi jogvédője

Pardavi Márta a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nyerte el az év emberi jogvédője díját. Az elismerést a Civil Rights Defenders svéd jogvédő szervezet minden évben kiosztja, de most adták először uniós államban dolgozó és ott élő polgárnak, többek között a gyűlölet-bűncselekmények elleni munkájáért.

A Helsinki Bizottság társelnöke díjat – többek között – a jogállam szisztematikus lerombolásával szembeni bátor kiállása, valamint az idegengyűlölet és gyűlölet-bűncselekmények elleni tevékenysége miatt nyerte el.

A Magyar Helsinki Bizottság 2012 óta tagja a Gyűlölet-bűncselekmények elleni Munkacsoportnak. A csoport legfőbb célja, a hatékony fellépés a gyűlölet-bűncselekmények ellen és ennek érdekében az állami jogszabályok és intézményi feltételek megteremtése. A munkacsoport tevékenysége során képzésekkel segíti a szakemberek munkáját, ingyenes sértetti képviseltet biztosít az áldozatoknak ezzel is bátorítva őket a jogi eljárások megindítására. Folyamatos kutatásokkal és rendszeres jogszabály véleményezéssel biztosítják az új eszközökkel való hatékony fellépést.

Magyarországon, ahogy növekszik korrupció és az idegengyűlölet úgy válnak a civil szervezetek és a kormány kritikusok gyűlöletkampány célpontjává. „A demokráciát világszerte fenyegetik autokratikus törekvések. Az illiberális hatalom közellenségként igyekszik beállítani a kritikusait, az emberi jogok védelmezőit és a kitaszított csoportokat.” – nyilatkozta Pardavi Márta.

„Márta teljesítménye ösztönzést ad mindenkinek, aki kisebbségi és elnyomott csoportok érdekében küzd.” – szögezte le Anders Petterson, a svéd emberi jogi szervezet ügyvezető igazgatója.

A díj további részleteiről angolul itt olvashatnak: https://crd.org/2019/04/04/civil-rights-defender-of-the-year-2019-marta-...