Emlékezzünk mindazokra, akik nemi identitásuk vagy nemi önkifejezésük miatt lettek áldozatok

Sajtóközleményben állt ki munkacsoportunk tagja, az Amnesty International Magyarország és a Transvanilla Transznemű Egyesület a transzfób támadások ellen november 20-án, a Transznemű Emlékezés Napján.

2015. november 20. a 17. nemzetközi Transznemű Emlékezés Napja. 1999 óta minden novemberben azokra a transznemű emberekre emlékezünk, akik gyilkosság áldozatai lettek. Ezzel szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét a gyűlöletre, diszkriminációra és az előítéletekre, amellyel a transznemű emberek szembesülnek. A Transgender Europe statisztikái szerint 2015-ben minden 33. órában jelentettek olyan gyilkosságot, amelynek transznemű személy volt az áldozata, mégis sok eset láthatatlan marad.

Az Amnesty International Magyarország Gyűlölet nélküli világ kampányának célja, hogy a hatóságok hatékonyan lépjenek fel a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben, ismerjék fel az előítélet motiválta bűncselekményeket, folytassanak le hatékony nyomozást és tegyenek meg mindent az áldozatok védelme érdekében. 2013-ban többek között az Amnesty International Magyarország és a GYEM többi tagszervezetének köszönhetően a magyar büntető törvénykönyv védett tulajdonságként ismerte el a nemi identitást. Magyarországon a hatóságok hiányosságai miatt mégis gyakran nincs megfelelő és hatékony fellépés a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben. Az Amnesty International évek óta sürgeti a hatékony fellépést és továbbra is kész a hatóságokkal való együttműködésre. A Transvanilla Transznemű Egyesület 2014 májusa óta monitoroz transzfób incidenseket. Az egyik legnagyobb akadály a közösségen belüli alacsony jelentési hajlandóság. Nemhogy a hatóságoknak, de még egy transz szervezetnek sem jelentik az eseteket az érintettek, mert attól tartanak, hogy újabb atrocitás éri őket. Nem bíznak a hatóságok munkájában, úgy vélik úgysem történik semmi, illetve a mindennapi életük részének tekintik ezeket a cselekményeket.

A Transgender Europe 2009-ben indult “Transz gyilkosság monitoring" projektje szisztematikusan figyeli, gyűjti és elemzi a transznemű emberek ellen elkövetett gyilkosságokat világszerte. A Transznemű Emlékezés Napjára készült 2015-ös frissítésben 271 gyilkosság szerepel, amelyek 2014. október 1. és 2015. szeptember 30. között történtek. Fontos kiemelni, hogy nagy számban vannak az áldozatok között faji vagy etnikai kisebbséghez tartozó transznemű szexmunkás nők.

Az Amnesty International és a Transvanilla Transznemű Egyesület határozottan elítéli a transzfóbia és az erőszakos bűncselekmények minden formáját és kiáll azok mellett, akiket nemi identitásuk vagy nemi önkifejezésük miatt hátrányos megkülönböztetés ér. A két szervezet egyben azt sürgeti, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) javaslatának megfelelően a tagállamok nyújtsanak különleges védelmet a transznemű emberek számára a transzfób bűncselekményekkel és atrocitásokkal szemben.