romák

Strasbourg: a magyar hatóságok elmulasztották kivizsgálni egy rendőrségi kényszervallatás rasszista indítékát

Címkék: 
Emberi Jogok Európai Bírósága

A 2017.10.31-i ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) roma származású ügyfelének alapvető emberi jogait azzal, hogy eltussoltak egy rendőrségi fogdán történt kényszervallatást és elmulasztották kivizsgálni annak esetleges rasszista indítékát.

Letöltendő börtön a melegeket és romákat verő gárdistáknak

Ellentüntetők a Budapest Pride-on (hvg.hu, 2012)

Közösség tagja elleni erőszak bűntettében találtak bűnösnek öt férfit, akik 2013. július 6-án a Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit. Két elkövető letöltendő, három pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A sértetteket a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős.

Közösség tagja elleni erőszak bűntettében találtak bűnösnek öt férfit, akik 2013. július 6-án a Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit. Két elkövető letöltendő, három pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A sértetteket a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős.

 

Jobb későn mint soha: négy év után ítélet

Egy viszonylag egyszerű megítélésű, a sértettek roma illetve zsidó származása miatti, garázda magatartással elkövetett bűncselekmény ügyében az elkövetéstől számított több, mint négy év után született elsőfokú ítélet. Az ügy azért húzódott el, mert a rendőrség, és első körben a bíróság is képtelen volt megfelelően minősíteni a cselekményt. A sértettek jogi képviseletét a TASZ látta el. Számos panasz és beadvány kellett ahhoz, hogy az ügyben végül az ügyészség megfelelő minősítéssel vádat emeljen, és a bíróság – az álláspontunk szerint helyes és arányos – ítéletét meghozza. A döntés elsőfokon jogerőre emelkedett.  

Súlyosabb büntetést kapott a devecseri romákat dobáló támadó

Címkék: 

Jogerősen 1 év 3 hónap szabadságvesztésre ítélték K. Tamást, amelyet 3 évre felfüggesztettek. A Veszprémi Törvényszék egyetértett az első fokú bírósággal abban, hogy a vádlott közösség tagja elleni erőszakot követett el, amikor 2012 nyarán a felhergelt társaival együtt "csapaterőben" masírozva, majd a romákat szidalmazva a portáikat megtámadta és megdobálta. A másodfokú törvényszék ezzel együtt súlyosította a minősítést, és a csoportos elkövetést is bizonyítottnak találta. Ezért emelte meg a büntetést 10 hónapról 15-re.

Jogerősen elítélték a romák elleni támadássorozat vádlottjait

Címkék: 
tatárszentgyörgy

A magyarországi kriminológia és kriminalisztika történetének egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata 2008. július 21-én kezdődött Galgagyörkön. A rasszista indítékú támadások egy éven keresztül zajlottak, majd 2009. augusztus 21-én hajnalban elfogták a gyanúsítottakat. A büntetőeljárás végét a 2016. január 12-i döntés hozta meg, a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletét, így jogerősen megállapította a vádlottak bűnösségét.

Mégis nyomoz a rendőrség a konyári ügyben

Címkék: 
Rendőrautó (forrás: Vas Népa Online)

Papp Károly országos rendőr-főkapitánynak az emberi jogi szervezetekhez írt válaszleveléből kiderül: a rendőrség feljelentések alapján nyomozást indított, hogy tisztázza, mi is történt, amikor a román – magyar focimeccsre igyekvő drukkerek busza megállt az iskola előtt a Hajdú-Bihar megyei Konyáron. A civilek újabb levelükben örömmel nyugtázzák a fejleményeket, ugyanakkor felhívják a rendőri vezető figyelmét az ügyben korábban kiadott rendőrségi közlemények káros hatásaira.

A konyári felvétel nem cáfolja a rasszista cselekmény gyanúját

Címkék: 
A konyári iskola (forrás: origo.hu)

A rendőrség álláspontja szerint az általa közzétett, hang nélküli, homályos felvételek alapján egyértelműen megállapítható, hogy nem történt jogsértés szeptember 5-én a konyári általános iskola előtt. A rendőrségi eljárás jogszerűségét vitató emberi jogi szervezetek szerint azonban a közzétett felvétel nem alkalmas annak tisztázására, hogy mi történt Konyáron.

Oldalak

Feliratkozás RSS - romák csatornájára