Maszkosok támadnak közmunkásokra

Összefoglaló

Roma közmunkások az erdő szélén éppen befejezték az aznapi munkát, amikor 8-10 terepszínű nadrágot, szürke rövid ujjú pólót és arcukat teljesen eltakaró csuklyát (maszkot) viselő, erős testalkatú (kigyúrt) férfi baseballütővel, feszítővassal, botokkal megtámadta őket. A négy sértettből kettő végtagsérülést szenvedett. Az egyik sértettnek le akarták vágni a fülét, de erre végül nem került sor. A támadók a támadás során végig cigányoztak: "Megdöglötök, büdös cigányok!".  Az egyik elkövetőt, akinek a sértettekkel személyes, megromlott kapcsolata volt, az ügyészség indítványára házi őrizetbe helyezték, őt már jogerősen el is ítélte a bíróság. A többi maszkos személyt azonban nem azonosította a rendőrség, ennek ellenére lezárta a nyomozást. Végül a sértetti képviselő kitartó beadványai hatására újra elrendelték a nyomozást. A sértetti képviselőnek azt is sikerült elérni, hogy közösség tagja elleni erőszak miatt folyjon a nyomozás, így az átkerült a hatáskörrel rendelkező megyei rendőrséghez 2015. májusában. Másfél év nyomozás után sem sikerült a azonosítani a többi elkövetőt, így 2016. novemberében a nyomozást felfüggesztették. A határozatot a sértetti képviselő megpanaszolta, de az ügyészség azt elutasította. A TASZ ügyvédje ezután a Legfőbb Ügyészséghez fordult, amely utasította az ügyészséget teljes körű iratfelülvizsgálatra, ám a ügyészség nem látott lehetőséget a nyomozás folytatására. Az eljárás során fény derült arra is, hogy egy rendőr adott néhány nappal a cselekmény előtt tanácsokat az egyetlen ismert elkövetőnek a sértettek bántalmazására. A rendőrrel szemben nyomozás indult de azt megszüntették. A sértetti képviselő Legfőbb Ügyészségnek írt panasza alapján végül 2017 nyarán újraindult vele szemben a nyomozás. A nyomozás során történt mulasztások miatt a sértettek 2017 tavaszán az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak.

1. Alapadatok
Időpont: 
2014-08-22
Helyszín: 
Heves megyei település külterülete
Rövid leírás: 

Roma közmunkások az erdő szélén éppen befejezték az aznapi munkát, amikor 8-10 terepszínű nadrágot, szürke rövid ujjú pólót és arcukat teljesen eltakaró csuklyát (maszkot) viselő, erős testalkatú (kigyúrt) férfi baseballütővel, feszítővassal, botokkal megtámadta őket. A négy sértettből kettő végtagsérülést szenvedett. Az egyik sértettnek le akarták vágni a fülét, de erre végül nem került sor. A támadók a támadás során végig cigányoztak: "Megdöglötök, büdös cigányok!".  

Információ forrása: 
Sértetti jogi képviselet (TASZ)
Szervezet: 
TASZ
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Négy fiatal illetve középkorú roma férfi
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

A sértetteket, amellett, hogy hónapokig tartott a teljes testi felépülésük, rendkívüli módon traumatizálta az ellenük elkövetett bűncselekmény.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Nyolc-tíz kigyúrt, maszkos, azonos öltözetű férfi
Kapcsolat az áldozattal: 
Az egyik elkövetőt gyermek koruk óta személyesen ismerik a sértettek, a többieket viszont egyáltalán nem (legalábbis nem ismerték fel őket)
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás felfüggesztve: tettes ismeretlen
Minősítés: nyomozati szak: 
felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak
Eljárás leírása: 

A sérettek az egyik elkövetőben hangjáról és tetoválásáról felismerték az egyik helyi lakost, aki országos erőbajnok. Vele személyes konfliktusuk volt korábban, ezért állt bosszút rajtuk. Ő a cselekmény napjától néhány hónapig háziőrizetben volt, azóta szabadlábon védekezik. Az Egri Járásbíróság elsőfokon két év börtönre ítélte, négy évi próbaidőre felfüggesztve. Másodfokon az Egri Törvényszék helyben hagyta a büntetést.

A többi elkövetőről azonban csak annyit lehet tudni a szélsőséges szervezeti tagságra utaló ruházaton és külsőségeken (kigyúrtság, tetoválások) kívül, hogy az elkövetés során végig cigányoztak, valamint, hogy a sértettek nem ismerik őket (különben a hangjukról felismerték volna őket is). Ennek ellenére a rendőrség és az ügyészség hónapokig nem tartotta indokoltnak a közösség tagja elleni erőszakként történő minősítést és ennek megfelelően azt, hogy a megyei rendőrség nyomozzon. A 7-9 ismeretlen elkövetőt a rendőrség nem tudta azonosítani, a nyomozást befejezték öt hónap alatt és az egyetlen ismert gyanúsítottal szemben emeltek csak vádat. Annak ellenére, hogy a sértettnek törvény szerint további jogorvoslati lehetősége nem volt, panaszt írtunk a Legfőbb Ügyészségnek amiatt, hogy az ismeretlen elkövetők azonosítása és elfogása nem történt meg. A panaszt a LÜ a járási ügyészségre továbbította, amely belátva a hibákat újra elrendelte a nyomozást az ismeretlen tettesekkel szemben. Az ügyészség belátta azt is, hogy indokolt közösség tagja elleni erőszak miatt nyomozni, ezért az ügy végül 2015. májusában felkerült a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra. A sértetteket ismét meghallgatták, és számos nyomozati lépés történt, az ismeretlen tetteseket azonban nem sikerült azonosítani, így a nyomozást 2016. őszén felfüggesztették. A határozattal szemben a TASZ panaszt nyújtott be a sértetti képviselő útján, de az ügyészség azt elutasította. A TASZ ügyvédje ezután a Legfőbb Ügyészséghez fordult, amely utasította az ügyészséget teljes körű iratfelülvizsgálatra, ám a ügyészség nem látott lehetőséget a nyomozás folytatására. Az eljárás során fény derült arra is, hogy egy rendőr adott néhány nappal a cselekmény előtt tanácsokat az egyetlen ismert elkövetőnek a sértettek bántalmazására. A rendőrrel szemben nyomozás indult de azt megszüntették. A sértetti képviselő Legfőbb Ügyészségnek írt panasza alapján végül 2017 nyarán újraindult vele szemben a nyomozás. A nyomozás során történt mulasztások miatt a sértettek 2017 tavaszán az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak.

 

Nyilvános válasz: 

Nem volt

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

Sok havi munka, számos sértetti képviselői beadvány folytán elértük, hogy a megfelelő szintű nyomozó hatóság nyomozzon közösség tagja elleni erőszak miatt.