Brazil diákok

Összefoglaló

Három Budapesten tanuló brazil diák 2014. április 21-én hajnal 2 óra körül barátjuk lakásából hazafelé tartottak, amikor az Aradi utca és a Teréz krt. sarkán két férfi megállította őket. Miután kiderült, hogy nem beszélnek magyarul, az egyik férfi angolul megkérdezte tőlük, hogy melegek-e, majd nevetgélés közepette zaklató kérdéseket tettek fel ("Miért vagyok melegek? „Dugtál már valaha nővel?”), és elállták az útjukat. Mikor megpróbáltak elhaladni mellettük, az egyik férfi az egyik sértettet gáncsolási céllal lábon rúgta, amelyre a sértett a hirtelen és váratlan támadást elhárítandó, arcon vágta támadóját. Kihasználva a pillanatnyi szünetet a villamosmegállóba siettek, de a két férfi és közben hozzájuk csatlakozott harmadik társuk közelről követte őket, és "Na mi van? Na mi van?" mondatokkal provokálták a sértetteket. Amikor az egyik sértett kérte, hogy ezt hagyják abba, egyik támadója arcon köpte őt. További támadástól tartva a sértettek a megállóban álló villamosra ugrottak. A feljelentést követően a rendőrség nyomozást rendelt el, a támadókat beazonosították, a nyomozást közösség tagja elleni erőszak miatti vádemelési javaslattal zárták le. A bíróság elsőfokon mindkét váldottat bűnösnek mondta ki közösség tagja elleni erőszakban. A döntés nem jogerős.

1. Alapadatok
Időpont: 
2014-04-02
Helyszín: 
Budapest, Oktogon
Rövid leírás: 

Három Budapesten tanuló brazil diák 2014. április 21-én hajnal 2 óra körül barátjuk lakásából hazafelé tartottak, amikor az Aradi utca és a Teréz krt. sarkán két férfi megállította őket. Miután kiderült, hogy nem beszélnek magyarul, az egyik férfi angolul megkérdezte tőlük, hogy melegek-e, majd nevetgélés közepette zaklató kérdéseket tettek fel ("Miért vagyok melegek? „Dugtál már valaha nővel?”), és elállták az útjukat. Mikor megpróbáltak elhaladni mellettük, az egyik férfi az egyik sértettet gáncsolási céllal lábon rúgta, amelyre a sértett a hirtelen és váratlan támadást elhárítandó, arcon vágta támadóját. Kihasználva a pillanatnyi szünetet a villamosmegállóba siettek, de a két férfi és közben hozzájuk csatlakozott harmadik társuk közelről követte őket, és "Na mi van? Na mi van?" mondatokkal provokálták a sértetteket. Amikor az egyik sértett kérte, hogy ezt hagyják abba, egyik támadója arcon köpte őt. További támadástól tartva a sértettek a megállóban álló villamosra ugrottak. 

Információ forrása: 
Háttér Társaság (Jogi képviselet)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
3 húszas évei elején járó brazil fiú
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

A megrúgott sértettnek a rúgás komoly fájdalmat okozott, de sérülést nem szenvedett.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
20-as éveiben járó két fiatal férfi
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Bírósági szak
Minősítés: nyomozati szak: 
216. § (2)
Minősítés: vádirat: 
216. § (2)
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
216. § (2)
Eljárás leírása: 

A sértettek írásban feljelentést tettek a rendőrségen, amely közösség tagja elleni erőszak miatt indított nyomozást. A rendőrség két elkövetőt is beazonosított, de az egyik (aki nem rúgott) kapcsán a nyomozást megszüntették, bűncselekmény hiányában. A sértettek panaszt tettek, mely szerint a garázda közösség tagja elleni erőszakot, vagy a közösség tagja elleni erőszak pszichikai bűnsegédletét a másik elkövető magatartása is kimerítette. A panasznak az ügyész helyt adott, és a nyomozás folytatására utasított az ügyészséget mindkét elkövető tekintetében. A nyomozást a rendőrség vádemelési javaslattal zárta le. A bíróság első fokon mindkét vádlottat bűnösnek találta bántalamazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettében. A sértettet megrúgó személyt 1 év 6 hónap 2 év 6 hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre, a másik személy bűnsegédként történő közreműködés miatt 120 óra közérdekű munkára ítélte.

5. Panaszeljárás
Fórum: 
eljáró rendőri szerv
Panaszeljárás: 

A sértettek panasz tettek, mivel az egyik gyanúsítottal szemben folyó nyomozás megszüntetéséről szóló határozatban (amelyet a gyanúsítottnak is kézbesítettek), a zárt adatkezelés ellenére a kézbesítési jegyzékben szerepelt a sértettek neve és lakcíme is. A panasznak az eljáró rendőri szerv helyt adott. 

Kimenet: 
helyt adtak
6. Értékelés
Értékelés: 
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

Az egyik gyanúsítottal szemben folyó nyomozás megszüntetéséről szóló határozatban (amelyet a gyanúsítottnak is kézbesítettek), a zárt adatkezelés ellenére a kézbesítési jegyzékben szerepelt a sértettek neve és lakcíme is.