Újpesti bántalmazás

Összefoglaló

Egy húszas évei elején járó meleg férfipár 2014. augusztus 30-án délután 5 óra körül hazafelé tartott Újpest központjában, a Csokonai utcában. A helyi kisbolt előtt egy társaság állt, és amikor közeledtek feléjük, kivált két ember és megkérdezték, hogy buzik-e. Ők ezt próbálták tagadni, de ekkor a két férfi ököllel kezdte ütlegelni őket, majd rugdosni. Az egyik sértett próbált a nagyobb társaságtól segítséget kérni, de kérésére, csak az válaszolták, hogy "húzz el innen". Eközben barátját tovább verték. Végül a kisbolt előtt álló társaságból odaszóltak, hogy legyen már elég. Feljelentést tettek, de a hatóságok nem kezelték súlyának megfelelően az esetet, becsületsértésről beszéltek. Amikor a sértett jogi képviselője telefonon értekezett az ügy nyomozójával, az csodálkozott, hogy a szexuális irányultság nevesítve van a törvényben. Egy hónappal később az ügyet végül közösség tagja elleni erőszaknak minősítették, és áthelyezték megfelelő szervezeti egységhez, akik azonban egy hónappal később ismeretlen tettes miatt a nyomozást felfüggesztették. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2014-08-30
Helyszín: 
Budapest, IV. Csokonai utca
Rövid leírás: 

Egy húszas évei elején járó meleg férfipár 2014. augusztus 30-án délután 5 óra körül hazafelé tartott Újpest központjában, a Csokonai utcában. A helyi kisbolt előtt egy társaság állt, és amikor közeledtek feléjük, kivált két ember és megkérdezték, hogy buzik-e. Ők ezt próbálták tagadni, de ekkor a két férfi ököllel kezdte ütlegelni őket, majd rúgdosni. Az egyik sértett próbált a nagyobb társaságtól segítséget kérni, de kérésére, csak az válaszolták, hogy "húzz el innen". Eközben barátját tovább verték. Végül a kisbolt előtt álló társaságból odaszóltak, hogy legyen már elég.

Információ forrása: 
Háttér Társaság (Jogi képviselet)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
2 huszonéves férfi (pár)
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
2 férfi
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás felfüggesztve: tettes ismeretlen
Minősítés: nyomozati szak: 
216. §
Eljárás leírása: 

A sértettek látleletet vetettek fel, majd még aznap feljelentést tettek a helyi rendőrkapitányságon. A feljelentés felvétele során a hatóságok nem kezelték súlyának megfelelően az esetet, becsületsértésről beszéltek. Amikor a sértett jogi képviselője telefonon értekezett az ügy nyomozójával, az csodálkozott, hogy a szexuális irányultság nevesítve van a törvényben. Egy hónappal később az ügyet végül közösség tagja elleni erőszaknak minősítették, és áthelyezték megfelelő szervezeti egységhez, amely azonban egy hónappal később ismeretlen tettes miatt a nyomozást felfüggesztették. A sértettek megpanaszolták, hogy a rendőrség nem tett meg minden nyomozati lépést, mivel nem próbálták kideríteni, hogy a környékbeli útépítésen, amelyen az elkövetők vélhetően dolgoztak, az adott időpontban ki dolgozott. A rendőrség a panaszt elutasította.

5. Panaszeljárás
Fórum: 
eljáró rendőri szerv
Panaszeljárás: 

Az egyik sértett panaszt tett, amiért az eljárás során a rendőrség őt csak tanúnak, nem pedig sértettnek kezelte, nem oktatták ki az áldozatsegítő szolgáltatásokról és nem értesítették az ügy alakulásáról. A panasznak a rendőrség helyt adott. A sértettek panaszt tettek, amiért a közösség tagja elleni erőszak gyanúja ellenére a helyi kapitányság folytatta a nyomozást, és csak hónapokkal később adták át az ügyet a megyei kapitányságnak. A panaszt az ügyészség elutasította, mivel szerintük a hatáskör megállapításához a nyomozati lépések megtételére szükség volt.

Kimenet: 
helyt adtak
elutasították
6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helyes