Pride 2014

Összefoglaló

A 2014-es Budapest Pride beengedése során a felvonulásra igyekvők és az ellentüntetők a kapuknál összekeveredtek, és több atrocitás is érte a felvonulásra igyekvőket az ellentüntetők részéről. Az ellentüntetők „Mocskos buzik, nincs itt helyetek”, „Heterofóbok”, „Takarodjatok az országból” „Semmi keresnivalótok itt!" rigmusokat skandáltak. Az egyik esetben két meleg férfit támadtak meg, egyikőjük hirtelen azt érezte, hogy vállát megfogja valaki, erre megfordult, és a következő pillanatban támadója ököllel az arcába csapott. Eközben barátját egy másik támadó nekifutásból hátba rúgta. Egy tanú azt jelentett, hogy látta amint, egy magas vékony férfi az egyik felvonulásra tartó személyt támadott meg, majd később felvonulók egy nagyobb csoportjára támadva kíméletlenül ütött, rúgott, akit ért. A tanú hallotta, hogy a kb. 15 fős csoportot egy 50 év körüli nő irányítja azt mondta a csoportnak, a "A cél, hogy elvágjuk őket a bejutási ponttól." Annak ellenére, hogy a helyszínen a rendőrség számos videófelvéltelt készített, az elkövetőket nem sikerült beazonosítani, a nyomozást felfüggesztették.

1. Alapadatok
Időpont: 
2014-07-05
Helyszín: 
Budapest, Vadász utca
Rövid leírás: 

A 2014-es Budapest Pride beengedése során a felvonulásra igyekvők és az ellentüntetők a kapuknál összekeveredtek, és több atrocitás is érte a felvonulásra igyekvőket az ellentüntetők részéről. Az ellentüntetők „Mocskos buzik, nincs itt helyetek”, „Heterofóbok”, „Takarodjatok az országból” „Semmi keresnivalótok itt!" rigmusokat skandáltak. Az egyik esetben két meleg férfit támadtak meg, egyikőjük hirtelen azt érezte, hogy vállát megfogja valaki, erre megfordult, és a következő pillanatban támadója ököllel az arcába csapott. Eközben barátját egy másik támadó nekifutásból hátba rúgta. Egy tanú azt jelentett, hogy látta amint, egy magas vékony férfi az egyik felvonulásra tartó személyt támadott meg, majd később felvonulók egy nagyobb csoportjára támadva kíméletlenül ütött, rúgott, akit ért. A tanú hallotta, hogy a kb. 15 fős csoportot egy 50 év körüli nő irányítja azt mondta a csoportnak, a "A cél, hogy elvágjuk őket a bejutási ponttól."

Információ forrása: 
Háttér Társaság (Jogi képviselet)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
felvonulásra tartó nagyobb csoport, köztük két meleg férfi
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
kb. 15 fős társaság, különösen 1 férfi
További jellemzők: 
szélsőjobboldaliak
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás felfüggesztve: tettes ismeretlen
Minősítés: nyomozati szak: 
216. § (2)
Eljárás leírása: 

A két férfi írásban feljelentést tett, kihallgatták őket, de az elkövetők kilétét a rendőrség nem tudta felderíteni, a nyomozást felfüggesztették.

6. Értékelés
Értékelés: 
Helyes hatósági eljárás
Utolsó minősítés: 
helyes