Rendőri bántalmazás - Encs környéke

Összefoglaló

A sértettet rendőri intézkedés közben egy rendőr a rendőrautóban és a kapitányság udvarán tettleg bántalmazta. Mind a bántalmazó, mind a gépjárművet vezető rendőr közben cigányozott. A sértett feljelentést tett, majd a TASZ-hoz fordult segítségért. A TASZ ügyvédje sértetti képviseletet látott el. Az ügyészség nyomozott, majd megszüntette a nyomozást arra hivatkozva, hogy ellentmondásosak a sértetti és rendőri bizonyítékok. A megszüntetés miatti panaszt is elutasították, így a TASZ ügyvédje a sértett képviseletében a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, ahol az eljárás folyamatban van. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2014-09-09
Helyszín: 
Fulókércs
Rövid leírás: 

A sértett és barátai - valamennyien romák - este egy családi házban mulattak. A rendőrség csendháborítás gyanúja miatt jött ki. A társaság egyik tagjával, egy fitalasszonnyal durván beszélt a két rendőr, be akarták vinni az őrségre azért, mert nem volt nála személyi igazolvány. A sértett ezért szóváltásba keverdett a rendőrökkel, akik erre fel a látványosan bekötözött (műtött) keze ellenére megbilincselték és a rendőrautóba tuszkolták. A fiatalasszonyt és őt is előállították a kapitányságra. Útközben az egyik rendőr lökdöste, bántalmazta a sértettet, közben cigányozott ő is és az autót vezető rendőr is. A kapitányságra érve még megrugdosta és gázsprével lefújta ugyanaz a rendőr a sértettet.

Információ forrása: 
sértett és tanúk
Szervezet: 
TASZ
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Roma fiatalember
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

Mélyen traumatizálta a cselekmény a sértettet és a vele együtt a kapitányságra beszállított fiatalasszonyt is.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Férfi rendőr
Kapcsolat az áldozattal: 
nem volt kapcsolat
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás megszüntetve: egyéb indok
Minősítés: nyomozati szak: 
Bántalmazás hivatalos eljárásban
Eljárás leírása: 

A sértett feljelentést tett a rendőr ellen. A sértetti képviseletet a TASZ ügyvédje látja el. A nyomozás  alaposnak tűnt, de végül azon az alapon, hogy a bizonyítékok ellentmondásosak, nem gyanúsították meg a rendőrt hanem megszüntették a nyomozást. A sértetti képviselő panasszal élt, amit a Legfőbb Ügyészség elutasított. A TASZ a sértett képviseletében az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol az eljárás folyamatban van.

Nyilvános válasz: 

Nem volt.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Helyes hatósági eljárás
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A hatósági eljárás megfelelő volt, a nyomozást megszüntető határozat, illetőleg az azt helyben hagyó ügyészségi határozat viszont nem kellően indokolt, közvetlen és közvetett bizonyítékok ellenére nem emetek vádat. Közösség tagja elleni erőszak miatt nem folyt a nyomozás, holott a rasszista indítékra utaló indikátorok erősek voltak, és a bántalmazás hivatalos eljárásban bűntettével halmazatban állhat.