Betyársereg zaklat

Összefoglaló

Egy cigány családot zaklattak, félemlítettek meg a Betyársereg tagjai hónapokon keresztül. A rendőrséget a család számtalanszor értesítette, az elkövetőket többször igazoltatták is, de velük szemben semmiféle kényszerintézkedés nem történt, így tudták hónapokon át megfélemlíteni a családot. A rendőrség csak akkor kezdett nyomozni, amikor egy alkalommal már a család kertjébe bementek az elkövetők. Ekkor lopás ganyúja miatt kezdtek nyomozni, holott semmiféle eltulajdonításról nem esett szó. Mivel a család egyre jobban félt és nem érezte, hogy a rendőrség megvédené őket, a TASZ-tól kértek segítséget. A TASZ közbenjárása folytán az eljárás átkerült a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol közösség tagja elleni erőszak miatt folyt a nyomozás. A rendőrség 6 betyárt meggyanúsított, ám az ügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást. A sértetti képviselő panasza alapján a felettes ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását.

1. Alapadatok
Időpont: 
2015-01-25
Helyszín: 
Heves megyei kistelepülés
Rövid leírás: 

Egy cigány családot zaklattak, félemlítettek meg a Betyársereg tagjai hónapokon keresztül. A rendőrséget a család számtalanszor értesítette, az elkövetőket többször igazoltatták is, ám velük szemben semmiféle kényszerintézkedés nem történt. A rendőrség csak akkor kezdett nyomozni, amikor egy alkalommal már a család kertjébe bementek az elkövetők. Ekkor lopás ganyúja miatt kezdtek nyomozni, holott semmiféle eltulajdonításról nem esett szó. Mivel a család egyre jobban félt és nem érezte, hogy a rendőrség megvédené őket, a TASZ-tól kértek segítséget. A TASZ jogászának közbenjárására a nyomozás átkerült a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra közösség tagja elleni erőszak miatt. Az eljárásban meggynúsításra került egy ismert Jobbikos politikus két fia . Ezért a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kérte a kizárását az eljárásból. Az ORFK 2016. szeptemberi határozatával helyt adott, így a nyomozás átkerült a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányásra. Az eljárásban további négy Betyársereg tagot, összesen tehát hat személyt meggyanúsított a rendőrség, ám az ügyészség bizonyítottság hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást 2017. márciusában. A TASZ ügyvédje a sértettek képviseletében megpanaszolta a határozatot. A panasz alapján a felettes ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását.

Információ forrása: 
Sértetti beszámolók, Betyársereg, cigányozás
Szervezet: 
TASZ
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Roma család (középkorú szülők, több kiskorú gyermek)
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

A családot rendkívüli módon megviselte a hónapokig tartó megfélemlítés és a rendőrség tétlensége. Annyira féltek a támadástól, hogy hónapokig cipőben aludt a családfő. Végül az események hatására a család elköltözött a településről.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
5-6 személy, fiatal férfiak
További jellemzők: 
Betyársereg tagjai
Kapcsolat az áldozattal: 
nem ismerték egymást
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
közösség tagja elleni erőszak
Eljárás leírása: 

A nyomozást a helyi rendőrség a sértettek feljelentése alapján megkezdte, de csak akkor, amikor már magánlaksértés is történt. Lopás miatt indult nyomozás, holott erre a bűncselekményre utaló jel nem volt. Zaklatás, közbiztonsági tevékenység jogellenes végzése miatt nem akartak nyomozni, holott álláspontunk szerint ezek a tényállások valósultak meg. Miután a TASZ elkezdett a nyilvánosságban foglalkozni az üggyel, egyszercsak áttették a nyomozást a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol közösség tagja elleni erőszak miatt zajlott az eljárás.Az eljárás során meggyanúsították egy ismert Jobbikos politikus két fiát. Emiatt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kérte a kizárását az ügyből. Az ORFK ennek helyt adott és a Nógrád Megyei Rendőrfőkapitányságot jelölte ki a nyomozás folytatására 2016. szeptemberi határozatával. Az eljárásban további négy Betyársereg tagot, összesen tehát hat személyt meggyanúsított a rendőrség, ám az ügyészség bizonyítottság hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást 2017. márciusában. A TASZ ügyvédje a sértettek képviseletében megpanaszolta a határozatot. A panasz alapján a felettes ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását.

6. Értékelés
Értékelés: 
Helyszíni rendőrségi intézkedés elmulasztása
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Félrevezető nyilvános kommunikáció
Utolsó minősítés: 
helyes