Klub64 melegverés

1. Alapadatok
Időpont: 
2010-06-13
Helyszín: 
Dessewffy utca, Budapest
Rövid leírás: 

Az áldozat az egyik ismerte meleg szórakozóhelyről tarzott hazafelé. Néhány sarokra onnan a Klub64 nevű szórakozóhelye előtt haladt el. A szórakozóhely üzemeltetője Toroczkai László, a szélsőjobboldai Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője; a szórakozóhelyet "nemzeti szórakozóhelyként" hirdetik; olyan szélsőjobboldali együttesek lépnek itt fel, mint az Egészséges Fejbőr, a Romantikus Erőszak vagy a Hun Vér. A Klub64 előtt három férfi várakozott, mikor elhaladt mellettük, az egyikőjük minden előzetes jelzés nélkül többször megütötte, miközben azt kiabálták neki "mocskos buzi".

Információ forrása: 
Interjú a sértettel (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
fiatal meleg férfi
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

Az áldozat elvesztette eszméletét, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett, hónapokon át tartó fogászati kezelésre szorult. 

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
egy háromtagú csoport egyik tagja
További jellemzők: 
egy szélsőjobboldali szórakozóhely vendégei
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nem indult eljárás
Nyilvános válasz: 

Az áldozat eljuttatta történetőt az LMBT médiának, amelyet más sajtótermékek is lehoztak. A rendőrsé sajtóközleményt tett közzé, amelyben azt állította, hogy a sértett nem akart feljelentést tenni, és a sérülései nyolc napon belül gyógyultak. A rendőrségi közlemény nem tért ki azokra a körülményekre, amelyek a gyűlölet indítékra utaltak. 

6. Értékelés
Értékelés: 
Eljárás hivatalból megindításának elmulasztása
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

Az áldozat jelentette az esetet a 7. Kerületi Rendőrkapitányságnak, akik azt mondták neki, ha a sérülései nyolc napon belül gyógyulnak, csak akkor indul eljárás, ha ő feljelentést tesz, ha viszont nyolc napon túl, akkor az eljárást hivatalból indítják meg. A rendőrség arra kérte az áldozatot, hogy hívja fel a rendőrséget, ha kiderül a sérülés súlyossága. A rendőrség arról nem tájékoztatta az áldozatot, hogyha gyűlölet-bűncselekményről van szó, az eljárást mindenképpen meg kell indítaniuk.  Az orvosi vizsgálat után telefonon felhívta a rendőrséget, és jelezte, hogy a sérülése nyolc napon túl gyógyul, de a rendőrség többet nem kereste. Nem indult nyomozás, a sajtóközlémény alapján azért, mert a sértett nem tett fejlelentést.