Belügyi Szemle a gyűlölet-bűncselekményekről

Belügyi Szemle

A Belügyminisztérium szakmai, tudományos folyóirata, a Belügyi Szemle 2013. évi 12. száma többek között a gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozik. Munkacsoportunk több tagjának írása is olvasható a lapban, amelyeket most honlapunkon is nyilvánosságra hozunk.

Dinók Henriett, a munkacsoport független szakértő tagjának írása (pdf) a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottság Rendészeti Albizottságának 2013. március 8-i, A gyűlölet-bűncselekmények – dogmatika és joggyakorlat c. ülésén elhangzott előadásokat, hozzászólásokat mutatja be. Az eseményen a Munkacsoport több tagja is tartott előadást, így Dinók írásából ezek lényegét is megismerhetjük.

Jovánovics Eszter, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, szintén munkacsoport-tag a lapban a 2013. április 19-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen gyűlölet-bűncselekmény témakörben tartott konferencián megtartott előadását publikálja, amely alapvetően definíciós kérdésekkel, a jogszabályi hátter értelmezésével, elhatárolásokkal foglalkozik.

A Munkacsoportban a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodát képviselő Udvari Márton ügyvéd “Hova tűnnek a gyűlölet-bűncselekmények” c. írása a rendőrségi és ügyészségi jogalkalmazás anomáliáival foglalkozik konkrét esetek elemzésén keresztül.

Uszkiewicz Erik jogász (doktorandusz, ELTE ÁJK Jog-és Társadalomtudományi Tanszék), szintén a Munkacsoport független szakértői tagjaként publikált a folyóiratban. “Mit (nem) mutatnak a számok?” c. elemzése arra tesz kísérletet, hogy röviden bemutassa a gyűlölet-bűncselekeményekkel kapcsolatos hazai kutatási és statisztikai adatokat, valamint hogy szóljon a nagymértékű látencia okairól és következményeiről.

A folyóiratban olvashatják továbbá Boross Zsigmond Attilának, az Országos Rendőr-főkapitányság Gyűlölet-bűncselekmény szakvonala vezetőjének írását a gyűlölet-bűncselekmények aktuális magyarországi helyzetéről. Elemzéseket olvashatnak még  a témában Krémer Ferenc szociológustól és Szomora Zsolt büntetőjogász egyetemi docenstől.