Indikátorlista a hatékonyabb büntetőeljárásért

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) indikátorlistát készített, hogy ezzel is segítséget nyújtson a jogalkalmazó szerveknek az előítéletes indítékból elkövetett bűncselekmények büntetőeljárásban való felismerésében és megítélésében. 

Az indikátorlistát két verzióban készítettük el: az indikátorok és azok magyarázatát tartalmazó lista mellett a rendőrség kérésére készítettünk egy, az egyes indikátoroknál a legjellemzőbb példákat is tartalmazó listát. Reményeink szerint az indikátorlista így még könnyebben érthető és használható lesz a rendőrök vagy más szakértők számára.

Az előítélet-indikátorok olyan objektív tények vagy körülmények, amelyekből arra következtethetünk, hogy egy bűncselekményt részben vagy teljes mértékben előítéletes indítékból követtek el. Az indikátorok ugyan önmagukban nem bizonyítják az előítélet indítékot, ugyanakkor egyetlen indikátor megjelenése estén a nyomozásnak, a bűncselekmény megítélésének az előítéletes indítékra is ki kell terjednie. Tehát az indikátorlista nem egy csekklista, azaz nem valamennyi indikátornak kell megjelennie, hogy azt feltételezhessük, gyűlölet-bűncselekmény történt.

A GYEM a dokumentum végleges tartalmának kialakításához 2016 januárjában összesen 174 állami szervet és szakembert keresett meg a tervezet véleményezése céljából, közülük 59-től kaptunk visszajelzést, amelyből 36 volt érdeminek tekinthető. A beérkezett véleményeket és javaslatokat a GYEM megvitatta, és ezek alapján módosítottuk, illetve kiegészítettük az eredeti dokumentumot. Nagy örömünkre az érdemi visszajelzést adók köre kiterjed minden, a téma szempontjából releváns jogalkalmazó szervezetre és szakértői csoportra, így az indikátorlista végleges változata egyesíti a különböző szakmai szempontokat.

Érdemi visszajelzést adtak a rendőrség részéről: az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. A kormányzat részéről: az Igazságügyi Minisztérium (Emberi Jogi Munkacsoport), a Belügyminisztérium, az Igazságügyi Hivatal. Az egyetemek részéről: az ELTE Állam-és Jogtudományi Kar, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar, a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az ügyészség részéről: a Legfőbb Ügyészség, az Országos Kriminológiai Intézet. A Pesti Központi Kerületi Bíróság két bírája. Továbbá az Alapvető Jogok Biztosa, a Magyar Rendészettudományi Társaság, a Belügyi Szemle, valamint gyakorló büntető ügyvédek, kutatók, akadémikusok.

Az elkészült indikátorlistát májusban bemutattuk az Országos Rendőr-főkapitányság képviselőinek, köztük a gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó szakvonal országos koordinátorának. Az egyeztetésen résztvevők az elkészült listát hasznosnak és a rendőri munka során használhatónak ítélték. Az ORFK képviselői vállalták, hogy beépítik a listát a rendőrség gyűlölet-bűncselekmény szakvonalának képzési rendszerébe.