Rendőrségi egyeztetés a hatékonyabb jogalkalmazás érdekében

A GYEM tagjai az ORFK épülete előtt

A GYEM a rendőrséggel és az ügyészséggel való egyeztetése bizonyította, hogy a rendészeti jogalkalmazó szervek kifejezetten nyitottak a civilekkel való együttműködésre. Az egyeztetésen a jogalkalmazási problémák kezelését és további aktuális kérdéseket vitattak meg a szakemberek.

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) és az Országos Rendőr-főkapitányság közötti együttműködés részeként 2015. március 9-én az ORFK, a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség és a GYEM képviselőinek részvételével egyeztetésre került sor, amely során a résztvevők megvitatták a Jogalkalmazási problémák a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásokban eset-összefoglaló megállapításait és következtetéseit. 

Az egyeztetés annak ellenére előremutató volt, hogy az állami és civil szervezeti résztvevők nem minden kérdésben értettek egyet. A GYEM tagjai rendkívül fontos előrelépésnek tartják, hogy a rendőrség kifejezetten nyitott a civilekkel való együttműködésre a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos eljárások hatékonyságának növelése érdekében.

Az ORFK 2015-ben két képzést szervez magas beosztású rendőröknek a gyűlölet-bűncselekmények témakörében, amelyekben a GYEM szakmai részvételére számít. A rendőrség képviselői - a GYEM-mel egyetértésben - fontosnak tartják az állampolgárokkal, gyűlölet-bűncselekmény áldozatokkal először kapcsolatba kerülő egyenruhás rendőrök érzékenyítését, kommunikációs képzését. Ezenkívül a rendőrség a potenciális áldozatoknak szóló tájékoztató kiadványok elkészítését tervezi, amely érdekében felveszi a kapcsolatot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal.

A GYEM képviselői felvetették, hogy hasznosnak tartanának egy találkozót az ORFK Sajtószolgálatával a rendőrség gyűlölet-bűncselekményekkel, -incidensekkel kapcsolatos kommunikációjának továbbfejlesztése érdekében. Az ORFK képviselői felajánlották, hogy a megbeszélés érdekében felveszik a kapcsolatot az érintett rendőrségi munkatársakkal.

Ígértet kaptunk arra is, hogy a ORFK szervezésében továbbra is félévente sor fog kerülni egyeztetésekre, esetmegbeszélésekre az érintett állami szervek és a civilek között.

A GYEM ígéretet tett arra, hogy a rendőrségi szakemberek rendelkezésére bocsát egy olyan indikátorlistát, amelyet hatékonyan használhatnának a rendőrök a gyűlölet-bűncselekmények azonosításakor, nyomozásakor.