kiadvány

2021. december 15-én került sor a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport Helyi szintű fellépés a gyűlölet-bűncselekmények ellen elnevezésű projektjének zárókonferenciájára az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetben. Két hosszabb panelbeszélgetés mellett a projektről, és a közelmúlt kapcsolódó kutatásairól szóló előadásokat is hallhattak az érdeklődők.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2016-os tanulmánya szakemberek tapasztalatai alapján tesz javaslatokat arra, hogy hogyan lehet javítani azon, hogy a gyűlölet-bűncselekmények áldozatai a hatóságokhoz forduljanak. A tanulmány értékeli a magyarországi helyzetet is. 

 

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) a Gyűlölet-bűncselekmények Áldozatainak Európai Napja alkalmából mutatja be az áldozatoknak szóló új infografikáját.

Az Amnesty International Magyarország gyűlölet-bűncselekményeket bemutató infóvideója.

A GYEM egyik tagszervezete, a Társaság a Szabadságjogokért részletes szakmai anyagot készített, amelyben a gyűlölet-bűncselekmények szabályozása és alkalmazása során felmerülő kérdésekkel foglalkozik. Az anyag célja, hogy segítse  a hatékony hatósági fellépést a gyűlölet-bűncslekeményekkel szemben.

dr. Bócz Endre

Dr. Bócz Endre nyugalmazott, volt fővárosi főügyész a Négy évtized az ügyészségen – Pályám emlékezete című életrajzi könyvében külön fejezetben foglalkozik a gyűlölet-bűncselekményekkel. A „skinhead-ügyek” fejezet az 1980-as és 1990-es évek rasszista bűnügyeiről ad képet.

forrás: http://disabilitydirect.com/derby/hate-crimes-on-disabled-up-by-213/

Összefoglaló tanulmány jelent meg a gyűlölet-bűncselekmények üldözése témájában az Európai Unióban alkalmazandó normákról és az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatában kialakult standardokról.

Emberi Jogi Kerekasztal ülése

A Kormány által létrehozott Emberi Jogi Kerekasztal több munkacsoportjának közös ülésének a gyűlölet-bűncselekmények és a gyülekezési jog volt a témája. Az alulminősítés kérdése továbbra is súlyos probléma, a hatóságok egymásra mutogatnak.

A GYEM tagjai az ORFK épülete előtt

A GYEM a rendőrséggel és az ügyészséggel való egyeztetése bizonyította, hogy a rendészeti jogalkalmazó szervek kifejezetten nyitottak a civilekkel való együttműködésre. Az egyeztetésen a jogalkalmazási problémák kezelését és további aktuális kérdéseket vitattak meg a szakemberek.

Infografika a kiadványban feldolgozott esetekről

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) most megjelent kiadványa egyedülálló kezdeményezés Magyarországon: 24 olyan előítélet-motivált bűncselekményt mutat be, amelyek 2009-2013 között történtek, és a munkacsoport tagjainak valamelyike jogi képviseletet látott el benne. Segítségével a közvélemény tájékozottabb lehet a témában, a hatóságok és a szakma pedig célzottabb és eredményesebb választ tud adni a felmerülő problémákra.

Oldalak

Feliratkozás RSS - kiadvány csatornájára