Kerekasztal-beszélgetés a gyűlölet-bűncselekményekről

A kerekasztal résztvevői

A Shepard házaspár magyarországi látogatása adta az apropóját annak 2012. szeptember 14-én tartott kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen a Munkacsoport tagjai vitatták meg a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés lehetőségeit

Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége által szervezett beszélgetésen Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport négy tagszervezete, az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda képviselői, valamint a homofób gyilkosság áldozatává vált Mathew Shepard amerikai fiatalember szülei vettek részt. 

A Shepard szülők beszámoltak róla, milyen fontos szerepet játszott az amerikai közvélemény alakításában fiuk személyes története: az emberek sokkal inkább megértik és felismerik a gyűlölet-bűncselekmények jelentőségét, ha egy konkrét történeten - egy áldozat és családja történetén - keresztül szembesülnek vele. A különös kegyetlenséggel megölt fiatalember történe az egész amerikai médiát bejárta, több dokumentum és játékfilm, valamint egy színdarab is foglalkozott vele. Ennek a figyelemnek is volt köszönhető, hogy tíz évvel Matthew halála után az Egyesült Államokban a homofób és transzfób bűncselekméyneket büntető, szövetségi szintű jogszabályt fogadtak el, amely Matthew és egy hasonló körülmények között elhunyt másik fiatalember, James Byrd, Jr. nevét viseli. A jogszabály elfogadása óta Dennis Shepard az ország különböző pontjain rendőröknek tart képzéseket, hogy felkészültebben tudjanak a homofób gyűlölet-bűncselekmények esetén fellépni.

A meghívott civil szervezetek egyetértettek abban, hogy a személyes történeteknek nagy jelentősége van, ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a hasonló kegyetlenséggel elkövetett, többek között egy négyéves roma gyermek halálával járó támadássorozat sem járt Magyarországon az amerikaihoz hasonló közfelháborodással. A vonatkozó hazai jogi szabályozás - különösen az új Btk. elfogadásával, amely nevesítetten bünteti szexuális irányultság és nemi identitás szerinti gyűlölet-bűncselekményeket - kielégítőnek mondható, az igazi probléma a jogalkalmazással van. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a rendőrség képzésének, a kisebbségekkel szembeni érzékenyítésének lehet e téren döntő jelentősége.