Gyűlölet-bűncselekményekről beszélgettek az ELTE Kriminológiai TDK-n

2016. április 12-én az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán működő Kriminológiai TDK ülésének a témája a romagyilkosságok, tágabban a gyűlölet-bűncselekmények és azok közösségre gyakorolt hatásai voltak. 

A beszélgetés meghívott vendégei Dinók Henriett, az MTA Jogtudományi Intézet kutatója, a Gyűlölet-bűncselekmény Elleni Munkacsoport (GYEM) szakértője és Tábori Zoltán szociológus, újságíró, a Cigányrulett szociográfia írója volt. A beszélgetést Szontagh Veronika, a tanszék PhD hallgatója vezette, aki szintén a GYEM szakértője.

A beszélgetés legfontosabb kérdései között szerepelt, hogy mi a gyűlölet-bűncselekmény és annak milyen hatásai vannak az egyénre, közösségre és a társadalomra nézve. A romagyilkosságok esetében megértettük-e a támadások súlyát. Sikerült-e a tragédia feldolgozása. Milyen mélyebb társadalmi kérdések húzódnak meg a gyilkosságsorozat, illetve a gyűlölet-bűncselekmények mögött.

A kerekasztal-beszélgetésen a hallgatóság először megismerte a gyűlölet-bűncselekmény fogalmát, jogi szabályozását és szociálpszichológiai hatásait. A romagyilkosság kapcsán Tábori Zoltán elmondta a Cigányrulett című könyve forrásgyűjtésének tapasztalatait. A beszélgetés második felében a gyűlölet-bűncselekmények és a gyilkosságsorozat egy tágabb társadalmi kontextusba került, amely során a társadalmi törésvonalak és feszültségek kérdését is megvitatták a résztvevők. Egyetértés volt abban, hogy az anómiás állapotok megfelelő válaszadással bizonyos mértékben kezelhetőek lennének, ha a társadalom nagyobb része nem viszonyulna a kérdéshez előítéletes vagy érzéketlen módon.

A beszélgetés egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a merényletek, és tágabb értelemben a gyűlölet-bűncselekmények jelentőségének felismerését és azok feldolgozását, valamint a társadalmat feszítő ellentétek felszámolását számottevően segítené, ha az állami véleményformálók nem érdektelenül állnának hozzá a kérdéskörhöz.

A beszélgetésről részletes beszámolót a TDK facebook oldalán lehet olvasni: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1054417741272926.1073741837.12...