Szeged

Összefoglaló

A sértettbe a hajnali órákban, hazafelé menet egy három főből álló társaság belekötött, roma származására tettek sértő megjegyzéseket. Időközben odaért egy negyedik férfi is és azt mondta, hogy "Ezzel a rohadt kis cigánnyal nem bírtok?", majd azt is, hogy  "Mi van te cigány?". Később rá is támadt a sértettre, lehúzta a kabátját, lehúzta a földre, több alkalommal megrúgta, majd ráült és fojtogatta. A három másik férfi közben elhagyta a helyszínt. 

A bántalmazó elkövetőt csak garázdaság vétsége miatt vonták felelősségre, közösség tagja elleni erőszak bűncselekményének gyanúját nem látta megállapítottnak. A sértett az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, az eljárás folyamatban van.

1. Alapadatok
Időpont: 
2011-01-21
Helyszín: 
Szeged
Rövid leírás: 

B.J.K. barátnőjével 2011. január 21-én este szórakozni ment Szegeden. A hajnali órákban, hazafelé menet egy három főből álló társaság beléjük kötött, roma származására tett sértő megjegyzéseket. B.J.K.- karját is megfogta és meghúzta az egyik személy. Időközben odaért egy negyedik férfi is (E.D.) és azt mondta, hogy "Ezzel a rohadt kis cigánnyal nem bírtok?", majd azt is, hogy  "Mi van te cigány?". E. D. rátámadt a sértettre, lehúzta a kabátját, lehúzta a földre, több alkalommal megrúgta, majd ráült és fojtogatta. A három másik férfi közben elhagyta a helyszínt. 

Az eset után a bántalmazó E.D. a Facebook-on hivatkozott a történtekre, majd azt is hozzátette, hogy "cigány fejét rúgtam a földön".

B.J.K. később feljelentést tett. közösség tagja elleni erőszak miatt.

Szervezet: 
NEKI
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
1 fő, fiatal férfi
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

Fizikai sérülések: nyakon, háton, arcon ütésnyomok, sebek, horzsolások, duzzanatok, hasi és fejfájdalom.

Megalázottság, kisebbrendűségi érzés.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
1 fő elkövető, középkorú férfi
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás megszüntetve: nem bűncselekmény
Minősítés: nyomozati szak: 
garázdaság
5. Panaszeljárás
Fórum: 
bíróság
6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A Szegedi Nyomozó Ügyészség a közösség tagja elleni erőszak miatt indított nyomozást megszüntette arra való hivatkozással, hogy a cselekmény ezt a bűncselekményt nem valósította meg. A NEKi megbízott ügyvédje panasszal élt a határozat ellen - eredménytelenül. A NEKI ügyvédje indítványt tett nyomozás kiegészítésére is, ezt az indítványt az ügyészség elutasította, a döntés ellen benyújtott panasz eredménytelen volt.

Ugyanakkor egy másik ügyszámon, ugyanezen ügyben garázdaság miatt eljárás folyt az elkövető (E.D.) ellen. Ezen eljárásól információnk nincsen.

A NEKI az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.