Kecskeméti biciklis fenyegetés

Összefoglaló

Egy meleg férfi munkáltatójával szemben az ő és élettársa szexuális irányultságával összefüggő zaklatás és hátrányos megkülönböztetés miatt jogi eljárás megindítását tervezte. Az egyik zaklató munkatárs élettársa 2014. február 10-én az utcán összetalálkozott a sértettel, őt a szexuális irányultságára vonatkozó bántó megjegyzésekkel illette ("Nem vagytok mások, mint faszszopó köcsög buzik."), kerékpárjával szándékosan nekihajtott, és megfenyegette, hogy ha nem hagy fel a jogi eljárással, annak súlyos következményei lesznek. A sértett feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozó a sértett véleménye szerint többször is sértő hangnemben beszélt vele, közölte, hogy az esetet úgy sem lehet bizonyítani, ezért sértett a feljelentést végül visszavonta. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2014-02-10
Helyszín: 
Kecskemét
Rövid leírás: 
Egy meleg férfi munkáltatójával szemben az ő és élettársa szexuális irányultságával összefüggő zaklatás és hátrányos megkülönböztetés miatt jogi eljárás megindítását tervezte. Az egyik zaklató munkatárs élettársa 2014. február 10-én az utcán összetalálkozott a sértettel, őt a szexuális irányultságára vonatkozó bántó megjegyzésekkel illette ("Nem vagytok mások, mint faszszopó köcsög buzik."), kerékpárjával szándékosan nekihajtott, és megfenyegette, hogy ha nem hagy fel a jogi eljárással, annak súlyos következményei lesznek.
Információ forrása: 
Háttér Társaság (Jogi képviselet)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
47 éves meleg férfi
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
középkorú férfi
Kapcsolat az áldozattal: 
munkatárs élettársa
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Lezárult: egyéb
Eljárás leírása: 

A sértett a rendőrségen feljelentést tett. Az ügyben nyomozás indult, a sértett beszámolója szerint a nyomozó ellenségesen viselkedett vele, közölte, hogy úgy sem tudnak semmit sem bizonyítani. A rendőrség szembesítést szeretett volna tartani a sértett és a terhelt között, de csak olyan délelőtti időpontot javasolt, amely a sértettnek nem volt alkalmas. A sértett végül úgy döntött: eláll az eljárástól, mert tartott tőle, hogy végül őt éri valamilyen hátrány az eljárás miatt. Az a tény, hogy a rendőrség nem folytatta hivatalból az eljárást, arra utal, hogy nem tekintették közösség tagja elleni erőszaknak.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Utolsó minősítés: 
helyes