Eger

Összefoglaló

Egy roma származású család szomszédos ingatlanáról két ismeretlen férfi behatolt a család házába és ott romaellenes kifejezések kíséretében ("Büdös cigányok, meghaltok") bántalmazott több családtagot. A megelőző nap a támadók már a szomszédos ingatlanról kiabáltak át a család tagjainak romaellenes kifejezéseket ("büdös cigányok, meg fogtok halni, gyertek!") egyébként a családnak és a támadóknak nem volt előzőleg konfliktusuk. 

A rendőrség csupán magánlaksértés vétsége miatt folytatja a nyomozást, figyelmen kívül hagyva a sértettek sérüléseit és a romaellenes indítékot.

1. Alapadatok
Időpont: 
2015-04-28
Helyszín: 
Eger
Rövid leírás: 

Egy roma származású család szomszédos ingatlanáról két ismeretlen férfi behatolt a család házába és ott romaellenes kifejezések kíséretében ("Büdös cigányok, meghaltok") bántalmazott több családtagot (V.M.-et és H.D.E.-t). A megelőző nap a támadók már a szomszédos ingatlanról kiabáltak át a család tagjainak romaellenes kifejezéseket ("büdös cigányok, meg fogtok halni, gyertek!") egyébként a családnak és a támadóknak nem volt előzőleg konfliktusuk. A támadásnak ismeretlen személyek vetettek véget, akik a támadókat kihívták az ingatlanról. 

Információ forrása: 
sértettek elmondása, rendőrségi jegyzőkönyvek
Szervezet: 
NEKI
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
5 fő, 1 idős nő, 3 kiskorú gyerek (7, 7, 16 évesek), 1 középkorú férfi
Védett csoport: 
roma
Hatás: 

Az idős nő sértett zúzódásokat szenvedett, nyakát, kezét megvágták. Az egyik kiskorú lány (16) koponya zúzódást szenvedett el.  

Az egész család nagyon megijedt, az életüket féltették. A származásukra tett megjegyzéseket rendkívüli módon sértőnek érezték. 

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
2, 20-25 év körüli, férfi
Kapcsolat az áldozattal: 
a szomszédos ingatlanon tartózkodtak alkalomszerűen
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
magánlaksértés (Btk. 221. § (1) bek.)
Eljárás leírása: 

A rendőrség magánlaksértés miatt folytat nyomozást, amellyel figyelmen kívül hagyják a sértettek sérüléseit és a romaellenes indítékot is. 

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Utolsó minősítés: 
helytelen