Az érpataki polgármester megfenyegette a melegjogi aktivistát

Összefoglaló

A sértett olasz származású melegjogi aktivista, aki a 2014-es Budapest Pride-on vállalt közéleti szereplése miatt hónapokig volt kitéve szélsőséges személyek zaklatásának. 2015 júliusában egy éjjel Budapesten valaki betörte az orrát, amiről ő még aznap hírt adott FB oldalán. Néhány óra múlva az érpataki polgármester saját FB oldalán megjelentette a sértett és jogi képviselője, a TASZ ügyvédje fényképét és megfenyegette őket azzal, hogy ha nem hagynak fel tevékenységükkel, akkor újabb "pofasimogató esetek" várhatóak. A TASZ a sértett képviseletében kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak kísérlete miatt tett feljelentést. A rendőrség és az ügyészség szerint azonban nem történt bűncselekmény, így a feljelentést elutasították, nem indult nyomozás. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2015-07-20
Helyszín: 
Facebook
Rövid leírás: 

A sértett olasz származású melegjogi aktivista, aki a 2014-es Budapest Pride-on vállalt közéleti szereplése miatt hónapokig volt kitéve szélsőséges személyek zaklatásának. 2015 júliusában egy éjjel Budapesten valaki betörte az orrát, amiről ő még aznap hírt adott FB oldalán. Néhány óra múlva az érpataki polgármester saját FB oldalán megjelentette a sértett és jogi képviselője, a TASZ ügyvédje fényképét és megfenyegette őket azzal, hogy ha nem hagynak fel tevékenységükkel, akkor újabb "pofasimogató esetek" várhatóak.

Információ forrása: 
Facebook poszt
Szervezet: 
TASZ
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Fiatal férfi, olasz származású, melegjogi aktivista
Védett csoport: 
LMBT
külföldi
Hatás: 

A sértettet olyan mértékben megviselték a korábbi fenyegetések, amiket a 2014-es Pride után elszenvedett, és a tény, hogy a hatóságok nem tudtak neki hatékony védelmet nyújtani, hogy elhagyta az országot.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Középkorú férfi
További jellemzők: 
Szélsőséges nézeteiről ismert polgármester
Kapcsolat az áldozattal: 
nem volt kapcsolat
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Lezárult: egyéb
Minősítés: nyomozati szak: 
Feljelentés elutasítva
Minősítés: vádirat: 
Pótmagánvád, kényszerítéssel elkövetetett közösség tagja elleni erőszak kísérlete
Eljárás leírása: 

A feljelentést elutasító határozat és az azelleni panaszt elbíráló határozat - álláspontunk szerint tévesen -  egyrészt azon az alapon utasította el az eljárás megindítását, hogy a polgármester valójában nem is fenyegette meg a sértettet, csak méltóságát sértő megjegyzéseket használt, de azokat sem LMBTQ csoporthoz tartozása miatt, hanem a provokatív, a katolikus egyházat és a katolikus embereket, valamint a Trianoni békeszerződés által traumatizált magyar állampolgárok méltóságát sértette. A polgármester bántó FB posztja emiatt született. A hatósági indokolás azt a látszatot kelti, hogy aki provokatív véleményt fejt ki, az megérdemli. A TASZ a sértett képviseletében pótmagánvádas eljárást indított a bíróságon. Az eljárásból a Nyíregyházi Járásbíróság kizáratta magát, a Debreceni Ítélőtábla a Hajdszoboszlói Járásbíróságot jelölte ki, amely az eljárást megszüntette, arra hivatkozva, hogy a cselekmény nem bűncselekmény.

Nyilvános válasz: 

Nem volt.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: nem bűncselekmény
Utolsó minősítés: 
helytelen