Vadászat menekültekre

Összefoglaló

A facebook-on 2015. július 21-én, a hazai "menekültválság" csúcsidejében egy FB felhasználó „Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!” felhívása alapján konkrét helyszínnel és időponttal megjelölve menekültekkel szembeni csoportos bűncselekmény tervezése zajlott. A TASZ közösség tagja elleni erőszak előkészülete miatt feljelentést tett. A rendőrség és az ügyszség szerint azonban nincs ok az eljárás megindítására.

1. Alapadatok
Időpont: 
2015-07-21
Helyszín: 
Facebook
Rövid leírás: 

A facebook-on 2015. július 21-én, a hazai "menekültválság" csúcsidejében egy FB felhasználó „Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!” felhívása alapján konkrét helyszínnel és időponttal megjelölve menekültekkel szembeni csoportos bűncselekmény tervezése zajlott.

Információ forrása: 
Feljelentés (TASZ)
Szervezet: 
TASZ
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Menekültek előre pontosan nem meghatározható csoportja
Védett csoport: 
külföldi
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Fiatal FB felahsználók, nők, férfiak vegyesen
További jellemzők: 
Hozzászólásaik alapján szélsőséges nézeteik vélelmezhetőek
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Feljelentés elutasítva
Eljárás leírása: 

A TASZ feljelentést tett a BRFK-n, amely a feljelentést elutasította. A TASZ kérte a Legfőbb Ügyészséget, hogy hivatalból vizsgálja felül a határozatot. A LÜ az V. és XIII. kerületi ügyészségre tette át az indítványunkat, amely megállapította, hogy a feljelentést alappal utasította el a rendőrség. Ezután ismét a Legfőbb Ügyészséghez fordultunk.A LÜ a Fővárosi Főügyészséghez tette át panaszunkat, amely megállapította, hogy a korábban eljárt ügyészség helytállóan állapította meg, hogy a FB-on zajlott szervezkedés a "fegyveres, erőszakos elkövetést nem alapozza meg."

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: nem bűncselekmény
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A feljelentést elutasító határozat hemzseg a szakmai hibáktól: miközben előkészület miatt tettünk feljelentést, azzal érvelt, hogy nem valósult meg a bűncselekmény. Valamint azzal, hogy nem voltak azonsíthatók a tervezett vadászat célpontjai, miközben a FB társalgásból teljesen nyilvánvaló, hogy menekültekről volt szó. Az ügyészség szintén félreélrtelmezte a feljelentésünket, a panaszainkat végső soron elutasító Fővárosi Főógyészség is arra hivatkozik, hogy a facebook-on történt szervezkedés nem alapoz meg "fegyveres, erőszakos elkövetést", holott a TASZ előkészület miatt tett feljelentést, aminek az a lényege, hogy a bűncselekmény elkövetését még nem kezdték meg.