Röszke - L.P.

Összefoglaló

Menekülteket - köztük gyerekeket is - inzultált, rugdosott egy kamerás nő Röszkénél. Több különböző videó alapján úgy tűnik, hogy a nő buktat fel egy menekültet, két fiatalba pedig bele is rúg.

1. Alapadatok
Időpont: 
2015-09-08
Helyszín: 
Röszke
Rövid leírás: 

Menekülteket - köztük gyerekeket is - inzultált, rugdosott egy kamerás nő Röszkénél. Több különböző videó alapján úgy tűnik, hogy a nő buktat fel egy menekültet, két fiatalba pedig bele is rúg.

Információ forrása: 
média
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
menekültek
Védett csoport: 
külföldi
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
fiatal nő, operatőrként dolgozott a helyszínen
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
garázdaság vétség
Minősítés: vádirat: 
garázdaság
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
garázdaság
Minősítés: másodfokú ítélet: 
garázdaság
Eljárás leírása: 

A GYEM levelében javaslatot tett a bűncselekmény helyes minősítésére, amelyet a válasz alapján a nyomozó hatóság megfontol. A Munkacsoport a vádirat után (garázdaság) javaslattal élt a LÜ felé a minősítés megváltoztatása miatt.

Elsőfokon garázdaság miatt mondták ki bűnösnek, a GYEM levelet írt az ügyészségnek, hogy nyújtsanak be fellebbezést. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. A bíróság kifejtette, hogy mivel a vádiratban nincs semmilyen utalás arra, hogy az operatőrt bármilyen előítéletes érzelem motiválta, így a minősítésen nem lehet változtatni.

A Kúria szerint az első- és másodfokú bíróságok megsértették a büntető anyagi jog szabályait, amikor a terhelt bűnfelelősségét megállapították, és vele szemben intézkedést alkalmaztak. A Kúria szerint a garázdaság vétségét László nem követte el, csak a rendzavarást, de ez a szabálysértés már elévült, ezért az eljárást megszüntették.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Utolsó minősítés: 
helytelen