Nagykanizsa

Összefoglaló

Származásuk miatt támadt rá cigányokra egy férfi egy nagykanizsai presszóban idén tavasszal, majd, mikor emiatt kirakták a szórakozóhelyről, felhívta a barátait: a „segítségül” érkező társaság, válogatás nélkül verte végig a kocsma vendégeit, és a berendezést is összetörte. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2017-05-26
Helyszín: 
Nagykanizsa
Rövid leírás: 

"F., a büntetőügy elsőrendű vádlottja 2017. május 26-ról, 27-re virradó éjszaka egy nagykanizsai presszóban szórakozott, míg barátai szintén a dél-zalai városban, egy Ady Endre utcai étteremben múlatták az időt. Az éjszaka folyamán, hajnali 2 óra 30 perc körüli időben az I. rendű terhelt ittas állapotba került és kötözködni kezdett a presszóban tartózkodó egyik társaság tagjaival, akik többségében roma személyek voltak. Majd belekötött a presszót üzemeltető asszonyba is, mondván, hogy miért szól cigányzene az automatából, azután pedig provokatívan megkérdezte, hogy „mi az, hogy itt ennyi cigány van”. Azt is közölte a presszó vezetőjével, hogy utálja a cigányokat, mert van két gyereke, akik veszélyben vannak a cigányoktól. Ezután kihívóan közölte a presszó vendégei előtt, hogy „majd ő itt rendet rak”. A pulthoz érkező roma vendégekbe is belekötött, emiatt a pultos nő lezárta a zenegépet, és zárórához készült, hogy a további atrocitásokat megelőzze. Eközben a presszóban tartózkodó 15-20 fős közönségből többen is F. vádlotthoz mentek, hogy őt kivezessék, mert viselkedésével zavarta a vendégek addig békés szórakozását. F. azonban ennek ellenállt és válogatás nélkül ütni kezdte az ott tartózkodó cigány és nem cigány személyeket. Emiatt néhányan megragadták és a kezénél fogva a presszóból kirakták.

De az elsőrendű vádlott ezt nem hagyta annyiban, hanem az épület elől, telefonon felhívta az Ady Endre utcában szórakozó barátait, és kérte, hogy jöjjenek a segítségére, mert „megtámadták a cigányok”. Ekkor a büntetőügy II. rendű vádlottja, V., a III. rendű S. és a IV. rendű terhelt C., valamint a társaságukban levő két fiatal nő taxit hívtak, majd felmentek a keleti városrészben található presszóhoz. Amikor a helyszínre értek, a taxisnak szóltak, hogy várja meg őket, majd az épület előtt várakozó elsőrendű vádlottal együtt először rátámadtak a kocsma bejáratánál álldogáló és cigarettázó vendégekre, ezt követően pedig berontottak a szórakozóhelyre, és az ott levő férfiakat és nőket válogatás nélkül ütni, rúgni kezdték. A vendégek közül néhányan a kiszolgáló pult mögé bújtak, illetve a raktárban kerestek menedéket, míg mások kimenekültek a bejárati ajtón keresztül és elhagyták a helyszínt.

A bántalmazás során többen is megsérültek, egyikük súlyosan, ugyanis a szerencsétlenül járt ember feje zúzódott, illetve a jobb bokája is eltört. A rá mért rúgás következtében a rugdalózó II. rendű V. terhelt is súlyosan megsérült: a bal lábának lábközépcsontja törött el. A kialakult verekedés miatt a presszó vendégei rendőri segítséget kértek, azonban a vádlottak, a zsaruk kiérkezésekor már elhagyták a helyszínt. "

Információ forrása: 
média
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
többen voltak
Védett csoport: 
roma
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
4 férfi
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Vádemelési szak
Minősítés: nyomozati szak: 
közösség tagja elleni erőszak, garázdaság, súlyos testi sértés
Minősítés: vádirat: 
közösség tagja elleni erőszak, garázdaság, súlyos testi sértés
6. Értékelés
Értékelés: 
Helyes hatósági eljárás