székesfehérvári romaverés

Összefoglaló

A vádlottak 2016. október 7-én az esti órákban egy székesfehérvári vendéglátóhelyen italoztak, egy ismerősük társaságában az I. rendű vádlott otthonába indultak gyalogosan. Út közben, 23.30 óra körül, a székesfehérvári buszpályaudvaron észrevettek három, általuk roma származásúnak ítélt személyt.
 A vádlottak valamelyike ekkor a „Mi van cigányok?” szavakkal szólította meg a társaság tagjait, majd megütötték a sértetteket.
 

1. Alapadatok
Időpont: 
2016-10-06
Helyszín: 
Székesfehérvár
Rövid leírás: 

A vádlottak azután 2016. október 7-én az esti órákban egy székesfehérvári vendéglátóhelyen italoztak, egy ismerősük társaságában az I. rendű vádlott otthonába indultak gyalogosan. Út közben, 23.30 óra körül, a székesfehérvári buszpályaudvaron észrevettek három, általuk roma származásúnak ítélt személyt.
 
A vádlottak valamelyike ekkor a „Mi van cigányok?” szavakkal szólította meg a társaság tagjait, majd a II. rendű vádlott azonnal hozzájuk lépett, és közülük az egyik, kiskorú sértettet ököllel az arcán megütötte.
 
Eközben az I. rendű vádlott a másik sértettre támadt, és az arcára, valamint a testére is több ütést mért. A vádlottak - akiket a helyszínen tartózkodó társuk megfékezni nem tudott - csak rendőri felszólításra hagytak fel erőszakos cselekményükkel és a helyszínről elmenekültek.
 

Információ forrása: 
média
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
3 személy
Védett csoport: 
roma
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
2 fő
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Bírósági szak
Minősítés: nyomozati szak: 
közösség tagja elleni erőszak
Minősítés: vádirat: 
közösség tagja elleni erőszak
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
közösség tagja elleni erőszak
Eljárás leírása: 

A roma etnikai csoporthoz tartozás miatt elkövetett bántalmazás során a sértetteknek sérülése nem keletkezett, de ez nem képezte akadályát a vádlottak büntetőjogi felelőssége megállapításának.

A bíróság az I. rendű vádlottat 30 napi elzárásra, a II. rendű vádlottat 250 óra közérdekű munka büntetésre ítélte, valamint kötelezte őket az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet nem jogerős, a jogorvoslati nyilatkozattételre valamennyi vádlott és védő, valamint az ügyész is fenntartott 3 nap gondolkodási időt.

6. Értékelés
Értékelés: 
Helyes hatósági eljárás
Utolsó minősítés: 
helyes