Bényei falunap

Összefoglaló

Egy szivárványtáskát viselő 19 éves lányt, annak lányismerősét és annak nagyapját bántalmazta a bényei falunapon két kopasz férfi. A sértettet többszöt "buzinak", "leszbi kurvának" nevezik.

1. Alapadatok
Időpont: 
2019-08-03
Helyszín: 
Bénye
Rövid leírás: 

Egy 19 éves lány és lányismerőse a bényei falunapon vettek részt. A sértettnél szivárványszínű táska volt. A táska miatt egy ittas férfi belekötött, a társkára mutatva: "Ez mi? Buzi vagy? Leszbi kurva?!." majd rángatni kezdte a táskát. A sértett erre italával arcol öntötte a támadót. A támadó erre jobb kezél akkora erővel megütötte a sértettet, hogy az nekiesett a mögötte álló fém oszlopnak, miközben a támadó "Dögölj meg te leszbi kurva!" mondatot kiáltotta. Lányismerőse a sértett segítségére sietett, ekkor a támadó őt kezdte ütlegelni, majd jobb térdével megrúgta a sértettet és kezét újra ütésre emelte. Ekkor megjelent a sértett lányismerősének nagyapja, aki kibillentette egyensúlyából a támadót. A támadó a nagyapára rontott, jobb kézzel megüttötte a nagyapát, aki a földre esett. Ezt követően a támadó egy társával tovább rúgta a földön fekvő idős férfit. Az esemény többi résztvevői lefogták és kivezették a támadót, aki eközben folyamatosan azt kiabálta "Rohadj meg, dögölj meg, baszódj meg leszbi kurva!"

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
két fiatal lány, idősebb férfi
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

19 éves lány: 1 cm repesztett seb az arc bal oldalán. Nagyapa: járomcsonja eltört, több foga meglazult.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
két férfi
További jellemzők: 
kopaszok, az egyikük Kárpátia pólóban, Facebook profilja számos szélsőjobboldali csoportot követ
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Jogerős bírósági döntéssel lezárva
Minősítés: nyomozati szak: 
súlyos testi sértés, majd közösség tagja elleni erőszak
Minősítés: vádirat: 
közösség tagja elleni erőszak (Btk. 216. § (1)), súlyos testi sértés
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
közösség tagja elleni erőszak (Btk. 216. § (1)), súlyos testi sértés, testi sértés vétség
Eljárás leírása: 

Monori rendőrkapitányságon indult eljárás súlyos testi sértés miatt ismeretlen tettes ellen. A sértetti képviselő közösség tagja elleni erőszakká minősítést kér, amelyet az ügyészség elrendel. Sértett egyéni értékelése elmarad, sértetti képviselő kezdeményezi a különbleges bánásmódot igénylő sértetté minősítést, amelynek a rendőrség helyt ad. Az eljárást egyedi kijelölés alapján a Monori Rendőrkapipitányság viszi végig. Iratismertetés után sértettki képviselő indítványozza a terhelt szélsőséges tartalmakat tartalmazó Facebook profiljának bizonyítékként felhasználását, a kérésnek a nyomozó hatóság eleget tesz. A bíróság tárgyaláson kívül 2 év 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéli az elkövetőt.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Utolsó minősítés: 
helyes
7. További információk