Mozaik Közösség - Auróra incidens

Összefoglaló

A Mozaik Közösség Aurórában tartott Pride rendezvényére próbált egy csoport bejutni, a szervezők és a rendezvény résztvevőinek szexuális irányultságára becsületsértő módon utaltak.

1. Alapadatok
Időpont: 
2020-08-17
Helyszín: 
Auróra Közösségi Központ, 1084 Budapest, Auróra utca 11.
Rövid leírás: 

A Mozaik Közösség keresztény csoport 2020. augusztus 17-én 19:00 órakor Érzékenység a kereszténységben - Mozaik nyílt alkalom címmel szervezett beszélgetést és imádkozást a Budapest Pride LMBTQ Fesztivál keretein belül az Auróra Közösségi Központban. Az esemény helyszínén 18:50 körül egy kb. 5-8 főből álló csoport jelent meg, köztük több olyan személy (Budaházy Edda, Jancsó Gábor), akik korábban LMBTQ rendezvényeket zavartak meg. A csoport több tagja a szervezők és a rendezvény résztvevőinek szexuális irányultságára becsületsértő módon utalt („buzik”, „betegek”, „pederaszták”, „idegbeteg”, „gyógykezelésre szorultok”, „szexuálisan deviánsok”, „nem normális”, „pszichiátriai beteg”, „degenerált”, „szétbasszák a magyar életteret”). A csoport szeretett volna bejutni az Aurórába, ezt a szervezők megtagadták, az útjukba álltak. A bejutni kívánó csoport tagjai egymással folyamatosan kommunikáltak, egymást üdvözölték, összehangolt, csoportként történő fellépésük nem kérdéses. A csoport egyik tagja a szervezőket és a rendezvényre érkezőket beleegyezésük nélkül kamerázta.

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
5-8 fő
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás megszüntetve: egyéb indok
Minősítés: nyomozati szak: 
Közösség tagja elleni erőszak bűntett
Eljárás leírása: 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az eljárást megszüntette, mivel álláspontja szerint becsületsértés valósult meg, ezért a cselekmény nem közvádra üldözendő bűncselekmény. Az eljárást megszüntető határozat ellen a Háttér Társaság panaszt terjesztett elő, amelyet a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség alaptalannak talált, ezért azt elutasította.

5. Panaszeljárás
Panaszeljárás: 

Az eljárást megszüntető határozat ellen benyújtott panaszt az ügyészség alaptalannak találta, ezért azt elutasította.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása