Támadás az 52-es villamoson

Összefoglaló

Késsel támadt egy 43 éves férfi két nőre Budapesten, az 52-es villamoson a szexuális irányultságuk miatt. 

1. Alapadatok
Időpont: 
2021-09-20
Helyszín: 
Budapest
Rövid leírás: 

"A gyanúsított a Nagykőrösi út felől a Határ út felé haladó villamoson utazott. Szintén ezen a járművön utazott a két nő is, akik egymás kezét fogták. A férfi megkérdezte tőlük, hogy mind a ketten nők-e, majd amikor ők igennel válaszoltak, szitkozódni kezdett, majd szexuális irányultságuk miatt megfenyegette őket, hogy elvágja a torkukat, ha leszállnak a villamosról. Ezután férfi elővett egy bicskát és azt közvetlenül a tőle csak egy-két lépés távolságra ülő egyik nő fejével egy magasságba tartotta, miközben megismételte a fenyegetést, miszerint nyakon szúrja, megöli őket. Ezzel egy időben a férfi a bicska nyitott pengéjével több szúró mozdulatot tett a nők felé.

A támadó kiabálását, hangos fenyegetését a villamos vezetője is meghallotta, ezért a villamos mikrofonján keresztül felszólította a férfit, hogy fejezze be az erőszakos viselkedést, ő azonban tovább fenyegetőzött. Mivel az erőszakos fellépésével továbbra sem hagyott fel, ezért a villamos vezetője végül a villamost még a Mészáros Lőrinc utcai végállomás előtt megállította, majd leszállította a férfit."

Információ forrása: 
média
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
két nő, leszbikus pár
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
43 éves férfi
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Vádemelési szak
Minősítés: nyomozati szak: 
felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak
Minősítés: vádirat: 
felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
közösség tagja elleni erőszak
Eljárás leírása: 

A villamos vezetője értesítette a rendőröket, a vádlott még egy ideig várakozott a végállomásnál, a két nőt figyelte, majd az aluljáróba ment, később azonban ismét visszatért. Ekkor fogták el a rendőrök. A  Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt állítja bíróság elé. 2022 nyarán a Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülést tartott a büntetőügyben.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2022 októberében megállapította, hogy a cselekmény a vádirati minősítéstől eltérően emberölés előkészülete bűntetteként is minősülhet, ezért az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékre. A bíróság az elhangzottak és a becsatolt dokumentumok alapján azt állapította meg, hogy a vádlott nem kísérelte meg megölni a sértetteket, ezért nem áll meg az emberölés előkészülete. Közösség tagja elleni erőszak miatt első fokon öt év börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék a vádlottat. Az ítélet nem jogerős, az ügy folytatódik másodfokon, mivel a védelem fellebbezett. A vádlott továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

6. Értékelés
Értékelés: 
Helyes hatósági eljárás
7. További információk