Náci karlendítés

Összefoglaló

A 2021-es Budapest Pride felvonulás alatt az egyik ellentüntető náci karlendítést végzett, amit több hírportál is fényképen és videófelvételen rögzített.

1. Alapadatok
Időpont: 
2021-07-24
Helyszín: 
Budapest, Fővám tér
Rövid leírás: 

A 2021-es Budapest Pride felvonulás során ellentüntetők egy kisebb csoportja gyülekezett kordonok mögött a Fővám téren. Mikor a menet elhaladt előttük, az egyik ellentüntető „Mocskos buzik!” és „kurva anyátok” szidalmak kiabálása közben több alkalommal, a felvonulók irányába, ún. „náci karlendítést” tett. Cselekményét a helyszínen lévő hírportálok munkatársai fotókon, videókon örökítettek meg. A szervezők jelzése alapján a Háttér Társaság feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak miatt.

Információ forrása: 
Szervezők, Sajtó, Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Egy fő, 30-38 év körüli férfi
További jellemzők: 
185 cm magas, kopasz, Skins4Skins feliratú fekete pólót, fekete nadrágot, nadrágja jobb oldalán láncot, hátán khaki zöld színű hátizsákot viselt
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
Közösség elleni uszítás bűntett
Eljárás leírása: 

A közösség tagja elleni erőszak miatti feljelentést a rendőrség elutasította. Határozatában kizárólag azt vizsgálta, hogy megvalósult-e közösség elleni uszítás, azt azonban nem vizsgálta, hogy a cselekmény alkalmas-e a közösség tagja elleni erőszak, vagy más bűncselekmény megállapítására, ezért a Háttér Társaság panaszt nyújtott be. Az ügyészség a panasznak helyt adott.

5. Panaszeljárás
Fórum: 
Budapesti IX. Kerületi Ügyészség
Panaszeljárás: 

A rendőrség nem vizsgálta, hogy a cselekmény alkalmas-e a közösség tagja elleni erőszak, vagy más bűncselekmény megállapítására, pusztán azt állapította meg, hogy nem valósult meg közösség elleni uszítás. A panasz alapján az ügyészség hatályon kívül helyezte a rendőrség feljelentést elutasító határozatát, mivel álláspontja szerint a feljelentésben foglaltak alapján a Btk. 216. § (1) bekezdésébe ütköző közösség tagja elleni erőszak bűntettének gyanúja felmerül, ezért nyomozás elrendelése és annak keretében a tényállás tisztázása érdekében nyomozási cselekmények elvégzése indokolt.

Kimenet: 
helyt adtak
6. Értékelés
Értékelés: 
Helyszíni rendőrségi intézkedés elmulasztása
Alulminősítés: nem bűncselekmény
7. További információk