Blaha Lujza téri támadás

Összefoglaló

Egy férfi egy leszbikus pár mindkét tagjának fenekére ráütött a Blaha Lujza téri metróállomás mozgólépcsőjén, és felszólította őket, hogy ne "buzuljanak". Az egyik sértett elkezdtett kamerázni, ekkor a támadó megpróbálta elvenni tőle a mobiltelefont.

1. Alapadatok
Időpont: 
2022-07-10
Helyszín: 
Budapest, Blaha Lujza tér
Rövid leírás: 

Egy leszbikus pár a Blaha Lujza téri metróállomás mozgólépcsőjén tartózkodott mikor egy férfi rácsapott mindkettőjük fenekére és azt monda nekik, hogy ne "buzuljanak". Az egyik sértett elkezdett kamerázni, ekkor a támadó megszorította a karját és így próbálta elvenni tőle a mobiltelefont. Eközben a másik sértett a BKK forgalmi irodában próbált segítséget kérni, de úgy tájékoztatták, hogy neki kell rendőrt hívni, mert ő tudja, hogy mi történt. A sértettek rendőrt hívtak, ekkor a támadó már nem volt a helyszínen. A kiérkező rendőrök bevitték a sértetteket a VIII. kerületi rendőrkapitányságra, ahol egyikőjük, akinek a támadó a karját is megszorította, feljelentést tehetett.

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Két nő, leszbikus pár, 20-25 év közöttiek
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Egy fő férfi, idősebb korú, 180-190 cm magas, ősz hajú
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
Tettlegesen elkövetett becsületsértés
Eljárás leírása: 

Az egyik sértett tehetett csak feljelentést, a másik sértettől megtagadták ennek lehetőségét, és úgy tájékoztatták, hogy majd tanúként be fogják hívni, ez később megtörtént. A sértetti képviselő indítványozta, hogy közösség tagja elleni erőszak miatt folytassák a nyomozást, ezzel kapcsolatban három hónapon át nem érkezett értesítés. A BKK tájékoztatása szerint habár a kamerafelvételeket az eset óta a sértett kérésére őrzik, a rendőrség még nem kereste meg őket a felvételek beszerzése érdekében. A sértetti képviselő indítványozta, hogy a rendőrség szerezze be a kamerafelvételeket. A rendőrség a nyomozás során az elkövetőt beazonosította, azonban álláspontja szerint nem valósult meg közösség tagja elleni erőszak, és az ügy áttételére vonatkozó indítványt elutasította.

5. Panaszeljárás
Panaszeljárás: 

A sértetti képviselő az eljárás során észrevétellel élt, miszerint az ügy közösség tagja elleni erőszaknak minősül, ezért a Budapesti VIII. kerületi Rendőrkapitányságnak az ügyet át kell tenni a hatáskörrel rendelkező BRFK Bűnügyi Főosztályára. A Budapesti VIII. kerületi Rendőrkapitányság azonban az észrevételt bizonyítási indítványként értékelte és elutasította. A sértetti képviselő panasszal élt, amelyet a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség elutasított azzal, hogy a határozat ellen benyújtott panasz kizárt, mivel az eljárásban részt vevők jogait sem az áttétel, sem annak hiánya közvetlenül nem érinti.

Kimenet: 
elutasították
6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Utolsó minősítés: 
helytelen