Pedagógus szidalmazás

Összefoglaló

Egy vidéki általános iskolában egy szülő a tanórák közötti szünetben kiabált egy meleg pedagógussal annak szexuális irányultsága miatt, sértő szavakat használt, kilátásba helyezte a bántalmazását illetve a kirúgatását.

1. Alapadatok
Időpont: 
2023-02-27
Helyszín: 
Pest vármegye
Rövid leírás: 

Egy szülő bement egy kis település általános iskolája és a tanórák közötti szünetben kiabálni kezdett egy ott dolgozó pedagógussal, szidalmazta őt a szexuális irányultsága miatt, felhozta, hogy tudják, hogy azonos nemű párjával él együtt. Kilátásba helyezte, hogy megvereti a fiaival, és azt is állította, hogy kezdeményezi, hogy megszűnjön a munkaviszonya. Az áldozat rendőrt hívott, az elkövető ekkor már nem volt a helyszínen.

Információ forrása: 
Sértett
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Egy fő meleg férfi pedagógus, 50 év körüli
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Egy fő, 50 év körüli nő
Kapcsolat az áldozattal: 
Korábban nem ismerték egymást, gyermeke az iskolába jár és az iskola egyik alkalmazottja szintén a gyermeke
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Bírósági szak
Minősítés: nyomozati szak: 
Közösség tagja elleni erőszak bűntette
Minősítés: vádirat: 
Közösség tagja elleni erőszak bűntette
Eljárás leírása: 

A helyszínre érkező rendőrök úgy tájékoztatták az áldozatot, hogy a cselekmények miatt magánvádas eljárást kezdeményezhet. Az eljárás meg is indult, a sértetti képviseletet ellátó Háttér Társaság mindvégig eredménytelenül érvelt amellett, hogy a helyes minősítés közösség tagja elleni erőszak bűntette, nem pedig becsületsértés. Az eljárást a járásbíróság a magánindítvány hiánya miatt megszüntette, ezt a másodfokú bíróság helybenhagyta. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az eljárás eredményétől függetlenül a sértett feljelentést tehet közösség tagja elleni erőszak miatt. 

A sértett ezt követően a Háttér Társaság képviselete mellet feljelentést tett a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon közösség tagja elleni erőszak kényszerítéses alakzata miatt, végül közösség tagja elleni erőszak garázda alakzat miatt indult nyomozás. Az eljárás során a nyomozó hatóság megkísérelte a szembesítést, amelyre nem került sor, ugyanis az elkövető kezdeményezte az eljárás közvetítői eljárás céljából történő felfüggesztését. Habár a sértett ettől nem zárkózott el teljesen, az az ügyészség az eljárás közvetítői eljárás céljából történő felfüggesztését megtagadta, később pedig benyújtotta a vádiratot.

5. Panaszeljárás
Fórum: 
Szentendrei Rendőrkapitányság
Panaszeljárás: 

A sértett elmondása szerint a helyszínre érkező rendőrök magatartása megváltozott, amikor kiderült, hogy a szexuális irányultsága miatt érte támadás. A sértett panaszt tett a rendőri intézkedéssel kapcsolatban, azonban a panaszt elbíráló rendőr-főkapitányság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a panaszt elutasította.

Kimenet: 
elutasították
6. Értékelés
Értékelés: 
Eljárás hivatalból megindításának elmulasztása
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Helyes hatósági eljárás
Utolsó minősítés: 
helyes