Pride Bihari utca

Összefoglaló

Három meleg férfi, közülük kettő roma származású a Budapest Pride felvonuláson vett részt, és a felvonulás végét követően hazafelé tartottak. A záróesemény helyszínétől nem messze egy kb. 20 fős, szélsőjobboldaliakból álló társaság "buzik vagytok, cigányok vagytok" felkiáltással ütlegelni kezdték őket. A nagyobb csoport legalább 4-5 tagja részt vett a támadásban. Az egyik áldozat a földre esett, többször megrúgták. Az egyik áldozat megpróbált elszaladni és a rendőrséget hívni, de a támadók el akarták tőle venni a telefonját. Rendőrautók érkeztek a helyszínre, és a támadásnak vége szakadt. A helyszínre érkező rendőrök a még a helyszínen tartózkodó elkövetőkkel szemben nem voltak hajlandóak fellépni, majd miután a sértettekkel készült interjú nagy nyilvánosságot kapott, hazugsággal vádolták őket meg. A nyomozás később rendben elindult, a bíróság 2016 novemberében első fokon öt elkövetőt bűnösnek talált közösség tagja elleni erőszak és könnyű testi sértés bűntettében.

1. Alapadatok
Időpont: 
2013-07-06
Helyszín: 
Bihari utca, Budapest
Rövid leírás: 

A három áldozat a Budapest Pride felvonuláson vett részt, és a felvonulás végét követően hazafelé tartottak. A záróesemény helyszínétől nem messze egy kb. 20 fős, szélsőjobboldaliakból álló, a felvonulás elleni tüntetésről érkező társasáság kiszúrta őket. Kiabálni kezdetek: "Ezek buzik, ezek cigányok", az áldozatok kérték, hogy hagyják őket békén, de amint közelebb értek, a támadók "buzik vagytok, cigányok vagytok" felkiáltással ütlegelni kezdték őket. A nagyobb csoport legalább 4-5 tagja részt vett a támadásban. Az egyik áldozat a földre esett, többször megrúgták. Az egyik áldozat megpróbált elszaladni és a rendőrséget hívni, de a támadók el akarták tőle venni a telefonját. Rendőrautók érkeztek a helyszínre, és a támadásnak vége szakadt. 

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
három meleg férfi, közülük 2 roma származású
Védett csoport: 
roma
LMBT
Hatás: 

Az áldozatok könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az áldozatokkal készült videó széles körben kritikát váltott ki a rendőrség fellépése kapcsán. Több politikai párt és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elítélte a támadást. Az áldozatok személyes adatait (telefonszámuk és magánéletükkel kapcsolatos hazugságok) közzétette egy szélsőjobboldai hírportál, az áldozatok több zaklató telefonhívást is kaptak. Nyomozás indult a hírportál ellen, de a nyomozást idő előtt felfüggesztették, anélkül, hogy  a szerkesztők beazonosítására alkalmas valamennyi nyomozati lépést megtették volna. 

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
kb. 20 főből álló csoport
További jellemzők: 
szélsőjobboldaliak
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Bírósági szak
Minősítés: nyomozati szak: 
Btk. 216. §, Btk. 164. §
Minősítés: vádirat: 
Btk. 216. §, Btk. 164. §
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
Btk. 216. §, Btk. 164. §
Eljárás leírása: 

A helyszínre érkező rendőrök az áldozatokat igazoltatták, a kb. 5-10 méterre álló elkövetőket nem. Amikor az áldozatok kérték a rendőrséget, hogy csináljanak valamit az elkövetőkkel, közölték, hogy ők csak az áldozatokat megvédeni vannak jelen, nem pedig az elkövetők elleni fellépésre. A zaklató kiabálások még akkor is folytatódtak, amikor a rendőrök már a helyszínen voltak. Két nappal a támadást követően a rendőrség kihallgatta a sértetteket, és nyomozást folytatottak közösség tagja elleni erőszak miatt. Az ügyészség 2014 augusztusában vádat emelt, a bíróság 2016 novemberében hozta meg első fokú döntését, amelyben öt elkövetőt bűnösnek talált közösség tagja elleni erőszak és könnyű testi sértés bűntettében.

Nyilvános válasz: 

A támadást követően egy napilap forgatóstábja jelent meg a helyszínen, az interjúban az áldozatok a rendőrséget kritizálták. Az áldozatokkal készült interjút követő felháborodásra reakcióként a rendőrség sajtóközleményt adott ki, amelyben közölték, az áldozatok a helyszínen azt állították, hogy nem tudnák felismerni az elkövetőket és hogy a sértettek a kórházat orvosi vizsgálat nélkül hagyták el (a valóságban az áldozatok annyit mondtak, hogy az elkövetők egy része már elhagyta a helyszínt, és alávetették magukat orvosi vizsgálatnak, csak másik kórházban). Több politikai párt és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elítélte a támadást. Az áldozatokkal készült interjút követő felháborodásra reakcióként a rendőrség sajtóközleményt adott ki, amelyben közölték: az áldozatok a helyszínen azt állították, hogy nem tudnák felismerni az elkövetőket és hogy a sértettek a kórházat orvosi vizsgálat nélkül hagyták el (a valóságban az áldozatok annyit mondtak, hogy az elkövetők egy része már elhagyta a helyszínt, és alávetették magukat orvosi vizsgálatnak, csak másik kórházban). A rendőrség az elkövetők meggyanúsítását követően sajtóközleményt adott ki az ügyben.

6. Értékelés
Értékelés: 
Helyszíni rendőrségi intézkedés elmulasztása
Félrevezető nyilvános kommunikáció
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

A rendőrség elmulasztotta a helyszínen igazoltatni és előállítani az elkövetőket. Az eset után két nappal az áldozatokat tanúként hallgatták ki, és a nyomozás megfelelő formában megindult.