Westend biztonsági őrök

Összefoglaló

A Westend bevásárlóközpont egyik pontja frekventált találkozóhely a meleg férfiak körében. Az áldozat is gyakran megfordult itt. 2014. április 9-én négy biztonsági őr egy szervízfolyosóra tuszkolta be, közülük hárman egy liftbe lökték, majd brutálisan bántalmazták: többször ököllel megütötték és megrúgták. A támadás alatt az őrök ilyeneket kiabáltak neki: "Te mocskos buzi, minek jársz ide", "elegünk van belőletek". A támadást követően az utcára lökték. Ezuán az áldozat hazament, majd miután nem érezte magát jól, kórházba ment. A kórház jelentette az esetet a rendőrségnek. A kórházban két rendőr jelent meg, akik a váróteremben kezdték el kihallgatni, érzékeny kérdéseket feltéve a sértettnek számos más beteg jelenlétében. Annak ellenére, hogy a a sértett és jogi képviselője több alkalommal indítványozta, hogy a nyomozás közösség tagja elleni erőszak miatt folyjon, a helyes minősítésre csak azt követően került sor, hogy az eset elkerült a helyi kapitányságtól, miután a szakértő az életveszély okozását is megállapította. A helyszíni szemle során a sértett ismét találkozott az elkövetőkkel, holott korábban kifejezetten jelezte, hogy ezt szeretnél elkerülni. A rendőrség a nyomozást közösség tagja elleni erőszak és életveszélyt okozó testi sértés miatti vádemelési indítvánnyal zárta le, de az ügyészség nem emelt vádat, mert a bizonyítékokat nem látta elégségesnek.

1. Alapadatok
Időpont: 
2013-04-09
Helyszín: 
Westend bevásárlóközpont, Budapest
Rövid leírás: 

A Westend bevásárlóközpont egyik pontja frekventált találkozóhely a meleg férfiak körében. Az áldozat is gyakran megfordult itt. 2014. április 9-én négy biztonsági őr egy szervízfolyosóra tuszkolta be, közülük hárman egy liftbe lökték, majd brutálisan bántalmazták: többször ököllel megütötték és megrúgták. A támadás alatt az őrök ilyeneket kiabáltak neki: "Te mocskos buzi, minek jársz ide", "elegünk van belőletek". A támadást követően az utcára lökték. Ezuán az áldozat hazament, majd miután nem érezte magát jól, kórházba ment. A kórház jelentette az esetet a rendőrségnek. 

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
45 éves meleg férfi
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

Az áldozat életveszélyes sérüléseket szerzett, hetekig kórházi ellátásra szorult. 

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
3 férfi
További jellemzők: 
biztonsági őrök a Westend bevásárlóközpontban
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nincs vádemelés: nem bizonyítható
Minősítés: nyomozati szak: 
Btk. 271. § (2), majd később 174/B. § és 170. § (6)
Eljárás leírása: 

Két rendőr jelent meg a kórházban, ahol az áldozat a felvételére várt. A váróteremben kezdték el kihallgatni, többek között olyan kérdéseket is feltéve, hogy az elkövetők buziztak-e a támadás közben. Errre a kihallgatásra a váróteremben került sor, ahol több más páciens is várakozott, és ez az áldozatot nagyon kényelmetlenül érintette. Közel egy hónapig nem hallott a rendőrség felől, majd tanúként hallgatták ki. A sértett (a Háttér Társaság jogi képviseletével) több esetben is indítványozta, hogy a nyomozást közösség tagja elleni erőszak miatt folytassák le, de ezt a rendőrség elutasította azzal az indokkal, hogy az indítékot csak a támadók kihallgatása után lehet tisztázni. 2014. február 5-én az áldozat a rendőrség által mutatott fényképekről sikeresen beazonosította az elkövetőket. 2014. júliusában az ügyet a helyi rendőrkapitányság a BRFK Életvédelmi Osztályára helyezte át, mivel az orvosszakértő megállapította az életveszély okozását. Ezt követően a sértettet ismét kihallgatták, a sértett ismét indítványozta az eset közösség tagja elleni erőszaknak minősítését. 2014. augusztusában, 16 hónappal a támadás után, az ügyet átminősítették és a BRFK megfelelő szervezeti egységéhez helyezték át. A sértettet szembesítésre hívták, amelyet elutasított, és kérte, hogy az elkövetővel semmilyen körülmények között sem szeretne találkozni. Ennek ellenére a helyszíni szemlét a rendőrség olyan időpontra szervezte, amikor az elkövető a helyszínen dolgozott, és találkozott a sértettel. A rendőrség a nyomozást közösség tagja elleni erőszak és életveszélyt okozó testi sértés miatti vádemelési indítvánnyal zárta le, de az ügyészség nem emelt vádat, mert a bizonyítékokat nem látta elégségesnek. A sértett nem szerette volna az eljárást folytatni, ezért a döntés nem került megpanaszolásra.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helyes
Egyéb megjegyzések: 

A rendőrség arra hivatkozva utasította el az eset közösség tagja elleni erőszakká minősítését, hogy az indítékot csak a támadók kihallgatása után lehet tisztázni. A helyszíni szemle során a sértett ismét találkozott az elkövetőkkel, holott korábban kifejezetten jelezte, hogy ezt szeretnél elkerülni.