Homofób és transzfób incidensekről egyeztettünk a rendőrséggel

2019. október 1-én hatodik alkalommal került sor a GYEM és az Országos Rendőr-főkapitányság közös esettanulmányozására. A találkozón a GYEM szakértőin és a rendőrség képviselőin túl a Legfőbb Ügyészség munkatársa,illetve a Budapest Pride képviselője is részt vett.

Az elmúlt hónapokban egyre többször fordult elő, hogy szélsőségesek LMBTQI témájú rendezvényeket zavartak meg, és megfélemlítették a résztvevőket és szervezőket. A homofób támadások különösen a Budapest Pride Hónap során tartott kulturális rendezvényeket célozták, de legutóbb szeptember 26-án egy, az  Aurórában tartott rendezvényt is megzavarták.

Az esettanulmányozást azért kezdeményeztük, mert dacára annak, hogy ezek a támadások rendszeresen, jól azonosítható elkövetői körrel, hasonló koreográfia mentén történtek, értékelésünk szerint a rendőri intézkedés több esetben is elmaradt vagy elégtelen volt. A Budapest Pride szervezőivel közösen több rendszeresen előforduló problémát azonosítottunk, például a rendőrség csak a bejelentett rendezvények negyedét biztosította; több esetben későn érkezett meg a helyszínre; vagy ugyan időben kiérkezett, de a távolban várakozott; nem lépett fel a feltételezett elkövetőkkel szemben vagy a résztvevők és a szervezők egyértelmű megfélemlítése esetén sem, stb. Ezeket a hiányosságokat a jövőben kezelni kell annak érdekében, hogy a résztvevők és a szervezők biztonságban és akadálytalanul gyakorolhassák a jogaikat, és ne váljanak bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává.

A megbeszélésen a rendőrség elmondta, hogy a helyszínre küldött járőrök bizonytalan fellépésének elsősorban az volt az oka, hogy alapvetően egy olyan új jelenséggel állnak szemben, amelynek kezelésében még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal, ezért mindenképpen szükség van az állomány további képzésére, illetve a nemrégiben elfogadott gyűlölet-bűncselekmények kezelésére vonatkozó protokoll szélesebb körű és alaposabb megismertetésére. Felmerült, hogy a témában folytatott általános képzés mellett érdemes lenne külön felkészítést tartani azoknak a rendőröknek, akiknek a feladatuk, hogy a helyszínen kezeljék az incidenseket. A GYEM részéről támogatásunkról biztosítottuk a rendőrséget, és felajánlottuk, hogy ahogyan eddig is, az általunk készített szakmai anyagokat a rendőrség rendelkezésére bocsátjuk, és szívesen részt veszünk a képzések megtartásában is.

Abban is egyetértettünk, hogy a jövőben szorosabb együttműködésre és minél korábban megkezdett egyeztetésekre van szükség a rendőrség és a Budapest Pride, illetve az egyes események szervezői között, illetve, hogy magukat a szervezőket is fel kell készíteni az esetleges incidensek kezelésére, ebbe a folyamatba pedig a civil szervezetek mellett a rendőrség képviselőit is érdemes bevonni.

Különösen fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrségnek meg kell találnia a módot arra, hogy jogszerűen és hatékonyan fellépjen a félelemkeltő incidensek elkövetőivel szemben, és megtegyen mindent annak érdekében, hogy a sértettek jogai ne sérüljenek és biztonságban érezzék magukat. Az is fontos, hogy a jogszabálynak megfelelően  a helyszínen feljelentést lehessen tenni, és ne kelljen a traumatikus esemény után még a rendőrkapitányságra is bemennie a sértetteknek.

Biztosak vagyunk benne, hogy a civil szervezetek és a rendőrség közötti további együttműködés, a rendőri állomány, elsősorban a helyszínen intézkedő járőrök képzése és a problémák megoldásán való közös munka hatékonyabbá teszi a homofób, transzfób és más kirekesztő nézetekkel szembeni harcot és az áldozatok támogatását.

A magunk részéről mindent meg fogunk tenni azért, hogy segítsük a rendőrségnek a hatékonyabb, a sértettek szempontjait előtérbe helyező fellépését, és nagy örömünkre ugyanezt a nyitottságot tapasztaltuk a keddi találkozón az állami szféra képviselői részéről is.