Stefánia úti leköpés

Összefoglaló

Egy 40 év körüli meleg férfi 2015. szeptember 6-án este 7 óra körül a Stefánia úton biciklivel közlekedett a Stadionok felé, és az Egressi utca sarkánál a közlekedési lámpánál egy taxis kötekedni kezdet vele, félelemkeltő módon lépett fel, majd „mocskos köcsög buzi” szavak többszöri ismétlődése közben leköpte. A rendőrség közösség tagja elleni erőszak miatti vádemelési indítvánnyal zárta le a nyomozást, az ügyészség azonban közvádra büntetendő bűncselekmény elkövetését nem tartotta megállapíthatónak, így nem emelt vádat. Az elkövetőt végül tettleges becsületsértés miatt megrovásban részesítette a bíróság.

1. Alapadatok
Időpont: 
2015-09-06
Helyszín: 
Budapest, Stefánia út
Rövid leírás: 

A sértett 2015. szeptember 6-án este 7 óra körül a Stefánia úton biciklivel közlekedett a Stadionok felé, és az Egressi utca sarkánál a közlekedési lámpánál egy taxis kötekedni kezdet vele, félelemkeltő módon lépett fel, majd „mocskos köcsög buzi” szavak többszöri ismétlődése közben leköpte.

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
40 év körüli meleg férfi
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
középkorú férfi
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Jogerős bírósági döntéssel lezárva
Minősítés: nyomozati szak: 
Btk. 227. §, 216. § (1)
Minősítés: vádirat: 
Btk. 227. §
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
Btk. 227. §
Eljárás leírása: 

A sértett az ügyészségen írásban feljelentést tett, és emailben kérte a kamerafelvételek beszerzését a rendőrségről. Az ügyészség a feljelentést a bíróságnak küldte meg magánvádas becsületsértés miatt. A bíróság nyomozást rendelt el, amelyben a kerületi kapitányság az elkövetőt beazonosította. A kamerafelvétel kérő levél alapján ugyanakkor párhuzamosan a BRFK is nyomozást indított közösség tagja elleni erőszak miatt, amely azonban elhúzódott. Miután a bíróság értesítette a sértettet a sikeres nyomozásról, és meghallgatásra hívta a feleket, a sértett erről a BRFK-t is értesített. A rendőrség csak ekkor vett észre, hogy az ügyben két párhuzamos nyomozás is folyt. A sértett a bíróságtól a becsületsértéses per felfüggesztését kért, amíg el nem dől, hogy közösség tagja elleni erőszak miatt sor kerül-e vádemelésre. A bíróság a kérésnek nem tett eleget, viszont az ügyet az ügyészségnek küldte meg arra hivatkozva, hogy az garázdaságot valósított meg, amely közvádas bűncselekmény. A becsületsértéses ügyben beszerzett információk alapján a BRFK is lezárta a nyomozást, és az ügyet közösség tagja elleni erőszak miatti vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek. Az ügyészség azonban a vádemelési indítvány ellenére közvádra büntetendő bűncselekmény elkövetését nem tartotta megállapíthatónak, így nem emelt vádat. Az ügyészség határozatából nem derült ki, hogy az csak a közösség tagja elleni erőszakra vonatkozott-e, és az ügyészség a garázdaság kapcsán további eljárást folytat, vagy semmilyen lépést nem kívánnak tenni. A zavaros eljárási helyzet tisztázását követően a sértett a vádemelés elmaradását megpanaszolta, ám a panaszt az ügyészség hónapokkal később megkésettségre hivatkozva elutasította. Az igazolási kérelmet az ügyészség arra hivatkozva utasította el, hogy a párhuzamos eljárásokért a sértettet terheli felelősség, amiért két helyen tett feljelentést, ez azonban nem felelt meg a valóságnak. A becsületsértés kapcsán indított eljárás végül folytatódott, és a bíróság 2017 februárjában jogerősen bűnösnek találta a vádlottat, és megrovásban részesítette. 

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

Az ügyészség a gyűlöletmotivációs és a kirívóan közösségellenes magatartás (leköpés) ellenére becsületsértésnek kezelte az ügyet. A rendőrségnek nem tűnt fel, hogy ugyanabban az ügyben két nyomozás is folyik párhuzamosan (becsületsértés miatt a kerületi, közösség tagja elleni erőszak miatt a fővárosi rendőr(fő)kapitányságon. Az ügyészség a megkésett sértetti panasz kapcsán benyújtott igazolási kérelmet valótlan tényre hivatkozva utasította el.