Rabbi megtámadása - Árkád

Összefoglaló

Egy ismeretlen feketeruhás személy megtámadta a Pészach ünnepére családjával Magyarországra látogató kanadai rabbit az Árkád Üzletház egyik üzletében. A rabbival tartózkodó családtagoknak sikerült felvételt készíteni az elkövetőről, melynek alapján a Tett és Védelem Alapítvány jogsegélyszolgálatának közreműködésével feljelentést tettek a rendőrségen.

1. Alapadatok
Időpont: 
2018-04-05
Helyszín: 
Árkád üzletház, Budapest
Rövid leírás: 

Egy ismeretlen személy megtámadta a Pészach ünnepére családjával Magyarországra látogató kanadai rabbit az Árkád Üzletház egyik üzletében. A támadó minden előjel nélkül megütötte a rabbit, a fejéről leverte a kipát, majd sebtében próbált távozni az üzletből.  A rabbival tartózkodó családtagoknak sikerült felvételt készíteni az elkövetőről, melynek alapján feljelentést tettek a rendőrségen.

Információ forrása: 
média
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
zsidó férfi
Védett csoport: 
zsidó
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
egy férfi
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Bírósági szak
Minősítés: nyomozati szak: 
közösség tagja elleni erőszak
Minősítés: vádirat: 
közösség tagja elleni erőszak
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
becsületsértés vétsége
Eljárás leírása: 

 A rendőrség gyors nyomozásának köszönhetően másnapra elfogták az elkövetőt és közösség tagja elleni erőszak vádjával gyorsított eljárás keretében továbbították az ügyet a Bíróságra. 2019 januárjában vádat emeltek a férfi ellen közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt.

"A bíróság szóbeli indokolása szerint a rabbi fejéről a kipa lesodrása ugyan kihívóan közösségellenes volt és azt a vádlott megállapíthatóan vallási közösséghez tartozás miatt követte el, azonban egy további büntető törvényben rögzített tényállási elem, azaz a magatartás riadalom keltésére alkalmassága nem valósult meg, ezért a férfi cselekménye nem bűntettnek, csak az enyhébb megítélésű becsületsértés vétségének minősül.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint a vádlott magatartása nemcsak alkalmas volt a riadalom keltésére, hanem az az érintett esetében ténylegesen be is következett, így a közösség tagja elleni erőszak bűntette maradéktalanul megvalósult. Erre figyelemmel az ügyész a bírósági ítélettel szemben eltérő jogi minősítés és súlyosabb büntetés, konkrétan végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében a vádlott terhére fellebbezést jelentett be."

6. Értékelés