plakátrongálás, Nyugati téri metrómegálló

Összefoglaló

HVIM megrongálta a Háttér Társaság plakátját a Nyugati téri metrómegállóban.

1. Alapadatok
Időpont: 
2019-12-19
Helyszín: 
Nyugati tér, Budapest
Rövid leírás: 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom festékkel leöntötte a Háttér Társaság által kihelyzett, a szivárványcsaládok elfogadására felszólító plakátot a Nyugati téri metrómegállóban.

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
További jellemzők: 
HVIM tagjai
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozás megszüntetve: nem bűncselekmény
Minősítés: nyomozati szak: 
rongálás szabálysértés
Eljárás leírása: 

A Háttér Társaság közösség tagja elleni erőszak garázda alakzata (216. § (1)) miatt tett teljelentést. A nyomozást a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette. A rendőrség szerint a bűncselekmény "nem konkrét személyek, hanem a plakát tartalma ellen irányult, és annak célja a plakát tartalmával való egyet nem értés nyomatékos és durva kifejezése volt", ezért az nem alkalmas a közösség tagja elleni erőszak bűntettének megvalósítására. A határozatot az egyesület megpanaszolta, de azt az ügyészség érdemi kivizsgálás nélkül elutasította arra hivatkozva, hogy az egyesület csak feljelentő volt, nem pedig sértett, így a nyomozás megszüntetése ellen nem élhet panasszal. Az elutasítás figyelmen kívül hagyta, hogy a plakát megrongálásával az egyesületnek kára keletkezett, így a bűncselekménynek igenis sértettje volt. A rendőrség rongálás szabálysértése miatt elvileg eljárást indított, de az eljárásban eddig még semmilyen érdemi lépés nem történt. 

5. Panaszeljárás
Fórum: 
Budapesti Rendőr-főkapitányság
Panaszeljárás: 

Rtv. szerinti panasz, a szabálysértési hatóságnak nem kézbesítettek a büntetőeljárás megszűnéséről szóló iratokat és a szabálysértési eljárás elévült.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: nem bűncselekmény
Panaszjog megtagadása
Utolsó minősítés: 
helytelen
7. További információk