Kolosy téri támadás

Összefoglaló

Egy férfi egy éjszaka a budapesti Margit körúttól a Kolosy térig követett egy meleg párt, közben hangosan szidalmazta őket, majd a pár egyik tagját egy Kolosy téri üzlet előtt megragadta a nyakánál és több alkalommal arcon ütötte.

1. Alapadatok
Időpont: 
2021-10-24
Helyszín: 
Budapest, Kolosy tér
Rövid leírás: 

Egy meleg pár egy éjszaka a budapesti Margit körúttól a Kolosy tér irányába sétált a Frankel Leó úton. Az út alatt végig követte a párt egy férfi hangosan szidalmazva őket: "Fogjátok meg egymás kezét ti faszszopó buzik", "utolérlek szétverlek benneteket". A pár egy éjjel-nappal nyitva tartó üzletnél próbált menedéket keresni, itt érte őket utol a férfi. Megpróbáltak bemenni az üzletbe, ahova az elkövető is követni akarta őket, ezért a pár egyik tagja elállta az útját. Rövid szóváltást követően az elkövető két alkalommal tenyérrel arcon ütötte az egyik sértettet. Az üzlet előtt állt egy három fős társaság, akik az elkövetőt támogatták, közülük csak egy fő igyekezett a sértettek védelmére kelni, eközben az elkövető a sértettet a nyakánál megragadta. Időközben megérkezett az első járőr, mivel a sértettek több alkalommal is hívták a segélyhívó vonalat. Az üzlet előtt tartózkodó társaság egyik tagja már a járőrök jelenlétében meghúzta az egyik sértett haját és megjegyezte, hogy a sértett "buzi".

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Két férfi, meleg pár, 30-35 évesek
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Egy fő férfi, 170-175 cm magas
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Jogerős bírósági döntéssel lezárva
Minősítés: nyomozati szak: 
garázdaság vétség
Minősítés: vádirat: 
garázdaság vétség
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
garázdaság vétség
Minősítés: másodfokú ítélet: 
garázdaság vétség
Eljárás leírása: 

A sértettek több alkalommal hívták a segélyhívó vonalat miközben a férfi követte őket, és akkor is amikor a Kolosy téri üzletnél várakoztak. Először azt javasolták nekik, hogy álljanak meg és úgy várják meg a járőröket, de mikor az elkövető továbbra is agresszíven közelített a sértettek inkább továbbhaladtak. A Kolosy téri üzlet előtti bántalmazásnál végig vonalban a sértettek voltak a rendőrséggel. Az egyik sértett feljelentése alapján indult az eljárás, a rendőrség garázdaság vétsége miatt nyomozott. A Háttér Társaság indítványozta, hogy a nyomozást közösség tagja elleni erőszak büntette miatt folytassák, mely indítvány alapján a BRFK III. kerületi Rendőrkapitánysága a büntetőeljárást hatáskör hiánya miatt az eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező BRFK Bűnügyi Főosztályhoz tette át 2021 novemberében. Ezt követően sem a sértett, sem a sértetti képviselő nem kapott további tájékoztatást, ezért a sértetti képviselő 2022 októberében írásban érdeklődött, erre nem érkezett válasz. A következő értesítés 2023 áprilisában érkezett a sértetthez, a bíróság büntetővégzését tartalmazta. A sértetti képviselő hibás minősítéssel kapcsolatos indítványai és észrevételei nem vezettek eredményre. A másodfokú bíróság 2024 áprilisában helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Egyéb eljárási hiba
Utolsó minősítés: 
helytelen