Kolosy téri támadás

Összefoglaló

Egy férfi egy éjszaka a budapesti Margit körúttól a Kolosy térig követett egy meleg párt, közben hangosan szidalmazta őket, majd a pár egyik tagját egy Kolosy téri üzlet előtt megragadta a nyakánál és több alkalommal arcon ütötte.

1. Alapadatok
Időpont: 
2021-10-24
Helyszín: 
Budapest, Kolosy tér
Rövid leírás: 

Egy meleg pár egy éjszaka a budapesti Margit körúttól a Kolosy tér irányába sétált a Frankel Leó úton. Az út alatt végig követte a párt egy férfi hangosan szidalmazva őket: "Fogjátok meg egymás kezét ti faszszopó buzik", "utolérlek szétverlek benneteket". A pár egy éjjel-nappal nyitva tartó üzletnél próbált menedéket keresni, itt érte őket utol a férfi. Megpróbáltak bemenni az üzletbe, ahova az elkövető is követni akarta őket, ezért a pár egyik tagja elállta az útját. Rövid szóváltást követően az elkövető tenyérrel arcon ütötte az egyik sértettet és megragadta a nyakánál. Az üzlet előtt állt egy három fős társaság, akik az elkövetőt támogatták, közülük csak egy fő igyekezett a sértettek védelmére kelni, mikor őt az elkövető a nyakánál megragadta. Időközben megérkezett az első járőr, mivel a sértettek több alkalommal is hívták a segélyhívó vonalat. Az üzlet előtt tartózkodó társaság egyik tagja már a járőrök jelenlétében meghúzta az egyik sértett haját és megjegyezte, hogy a sértett "buzi".

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
Két férfi, meleg pár, 30-35 évesek
Védett csoport: 
LMBT
3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
Egy fő férfi, 170-175 cm magas
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Nyomozati szak
Minősítés: nyomozati szak: 
garázdaság vétség
Eljárás leírása: 

A sértettek több alkalommal hívták a segélyhívó vonalat miközben a férfi követte őket, és akkor is amikor a Kolosy téri üzletnél várakoztak. Először azt javasolták nekik, hogy álljanak meg és úgy várják meg a járőröket, de mikor az elkövető továbbra is agresszíven közelített a sértettek inkább továbbhaladtak. A Kolosy téri üzlet előtti bántalmazásnál végig vonalban a sértettek voltak a rendőrséggel. Az egyik sértett feljelentése alapján indult az eljárás, a rendőrség garázdaság vétsége miatt nyomozott. A Háttér Társaság indítványozta, hogy a nyomozást közösség tagja elleni erőszak büntette miatt folytassák, mely indítvány alapján a BRFK III. kerületi Rendőrkapitánysága a büntetőeljárást hatáskör hiánya miatt az eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező BRFK Bűnügyi Főosztályhoz tette át.

6. Értékelés
Értékelés: 
Alulminősítés: motiváció figyelmen kívül hagyása
Nem megfelelő nyomozóhatóság
Utolsó minősítés: 
helytelen
Egyéb megjegyzések: 

A sértetti képviselő indítványa alapján áttették a BRFK Bűnügyi Főosztályhoz.