Pride biciklis férfi

Összefoglaló

Egy negyvenes éveiben járó meleg férfia a Budapest Pride felvonuláson vett részt, és hazafelé tartott egy barátnőjével. Egy biciklit tolt, amelyhez kis szivárványzászló volt rögzítve. Egy nagyobb csoport szélsőjobboldali ellentüntető utukat állta, "mocskos buzik, mocsokos buzik!" szöveget skandálták. Amikor az áldozat elhaladt mellettük, a társaság egy férfitagja letépte a szivárványzászlót a kerékpárról, majd a csoporthoz tartozó nő letépte az áldozatról a szivárvány kokárdát, miközben ezt kérdezte "nem szégyelled magad?" Amikor az áldozat erre azzal válaszolt, hogy "nem", a nő hátulról nyakon ütötte az áldozatot. Egy rendőr közbelépett és szétválasztotta őket, de nem igazoltatta vagy állította elő az elkövetőket. Az esetről készült videófelvétel közzétételét követőn a rendőrség nyomozást kezdett, a női elkövetőt interneten elérhető képei alapján aktivistáknak sikerült beazonosítaniuk. Az ügyészség közösség tagja elleni erőszak miatt vádat emelt, a bíróság bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak (és egy romák elleni internetes közösségi médiában elkövetett közösségi elleni uszítás) miatt első fokon három év letöltendő szabadságvesztést szabott ki, amelyet a másodfok két évre enyhített.

1. Alapadatok
Időpont: 
2013-07-06
Helyszín: 
Falk Miksa utca, Budapest
Rövid leírás: 

Az áldozat a Budapest Pride felvonuláson vett részt, és hazafelé tarott egy barátnőjével. Egy biciklit tolt, amelyhez kis szivárványzászló volt rögzítve. Egy nagyobb csoport szélsőjobboldali ellentüntető utukat álta, "mocskos buzik, mocsokos buzik!" szöveget skandálták. Amikor az áldozat elhaladt mellettük, a társaság egy férfitagja letépte a szivárványzászlót a kerékpárról, majd a csoporthoz tartozó nő letépte az áldozatról a szivárvány kokárdát, miközben ezt kérdezte "nem szégyelled magad?" Amikor az áldozat erre azzal válaszolt, hogy "nem", a nő hátulról nyakon ütötte az áldozatot. Egy rendőr közbelépett és szétválaszotta őket. Az egész támadást egy napilap forgatóstábja megörökítette, és széles körben nyilvánosságra hozta az újság honlapján. 

Információ forrása: 
Jogi képviselet (Háttér Társaság)
Szervezet: 
Háttér
2. Áldozat(ok)
Alapadatok: 
egy meleg férfi
Védett csoport: 
LMBT
Hatás: 

Az áldozat nem szenvedett sérülést.

3. Elkövető(k)
Alapadatok: 
30 év körüli nő, egy nagyobb, kb. 30 fős csoport tagjaként
További jellemzők: 
szélsőjobboldaliak
4. Hatósági eljárás
Eljárási szakasz: 
Jogerős bírósági döntéssel lezárva
Minősítés: nyomozati szak: 
Btk. 216. §
Minősítés: vádirat: 
Btk. 216. §
Minősítés: elsőfokú ítélet: 
Btk. 216. §
Eljárás leírása: 

A támadást megszakító rendőr nem állította elő a támadót, és nem igazoltatta. A napilap honlapján közzétett videóról értesülve a rendőrség nyomozást indított. Mindeközben az áldozat (a Háttér Társaság jogi képviseletével) feljelentést tett az ügyészségen. A feljelentésben az elkövető (vélt) személyazonosságát is feltüntették, a nőt az tette beazonosíthatóvá az aktivisták számára, hogy több korábbi hasonló incidensnek volt már részese. A két nyomozást egyesítették. A nyomozó a videófelvétel alapján képeket tartalmazó nyilvános felhívást állított össze a nő társaságában található további személyek beazonosítására, és azt továbbította közzétételre az ORFK Kommunikációs Szolgálatának, akik azonban nem tették közzé  a felhívást (ennek oka egyelőre nem tisztázott). A rendőrség nem volt képes a nő társaságában található többi elkövetőt fellelni, és vádemelést javasolt a nő ellen a Btk. 216. §-a alapján. A vádiratot az ügyészség 2014. áprilisában küldte meg a bíróságnak a Btk. 216. §-a alapján. Az eljárást összevonták egy a vádlott által internetes közösségi médiában közétett romaellenes poszt miatt közösség elleni uszítás tárgyában indult eljárással. A bíróság a vádlottat az első tárgyalási napon mindkét vádpontban bűnösnek mondta ki, és három év letöltendő szabadságvesztést szabott ki. A súlyos büntetésben közrejátszott, hogy a vádlott felfüggesztett szabadságvesztését töltötte egy egyéb bűncselekmény miatt. A másodfokú bíróság az ítéletet két évre enyhítette. 

Nyilvános válasz: 

A támadást megörökítő videó nagy médiafigyelmet kapott, és komoly kritikát váltott ki a rendőrséggel kapcsolatban.

6. Értékelés
Értékelés: 
Helyszíni rendőrségi intézkedés elmulasztása
Elmulasztott nyomozati cselekmények
Utolsó minősítés: 
helyes