rendőrség

Bűncselekmény a Facebookon szabadcsapatokat szervezni

A Legfőbb Ügyészség a GYEM kezdeményezésére olyan jogértelmezést adott ki az ügyészségek felé, amely értelmében a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése bűncselekmény már akkor is megvalósul, ha valaki a Facebook-on kezd illegális rendfenntartó tevékenységhez embereket toborozni.

 

Rendőrképzés a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekményekről

HateNoMore

Kétnapos képzéseket tartott a Baranya, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon a GYEM tagszervezete, a Háttér Társaság. A képzés fókuszában a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak szükségletei álltak.

A rendőröknek intézkedniük kellett volna a Milla tüntetésen történt gyűlölet-bűncselekménykor

Szász Barna indexes újságírót 2012-ben a Milla tüntetésről tudósított, mikor az ellentüntetők közül többen szidalmazták, lezsidózták és lökdösni kezdték. Szemtanúk kérték a készenléti rendőröket, intézkedjenek. Ők azonban semmit sem tettek az újságíró védelmében.  A bíróság azonban kimondta, a rendőrségnek tudomása kellett legyen az újságírót fenyegető veszélyről. Ezért arra kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy újra bírálja el Szász panaszát, amelyet korábban már elutasított.

ORFK képzés nyomozóknak a gyűlölet-bűncselekményekről

Meghívást kaptunk a rendőrség gyűlölet-bűncselekményekért felelős szakvonaltartóinak országos koordinátorától, Nagygyőr Csilla rendőr alezredestől, hogy előadást tartsunk az áldozatokkal való hatékony rendőrségi kommunikációról az ORFK által a csopaki képzőközpontjukban szervezett továbbképzésen. A kétnapos képzés első napján, 2016. június 14-én tartottuk meg a délutáni előadásokat a hallgatóságot képező közel 30 szakvonaltartó előtt, akik értékes észrevételeikkel gazdagították az előadásokat. 

A gyűlölet-bűncseleményeket jelző indikátorokról egyeztettünk az ORFK-val

2016. május 3-án ötödik alkalommal került sor az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a GYEM szakértőinek egyeztetésére. A megbeszélés célja a GYEM által összeállított és a téma szakértői által véleményezett indikátorlista rendőrségen belüli alkalmazása volt.

Esettanulmányozás az ORFK-n a szélsőséges szervezetekkel szembeni fellépés lehetőségeiről

A Munkacsoport tagjai az ORFK épülete előtt

2015. novemberében negyedik alkalommal került sor az Országos Rendőr-főkapitányságon a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport civil szakértőivel közösen tartott esettanulmányozásra. A téma ezúttal a szélsőséges szervezetek illegális “rendfenntartó” tevékenysége elleni hatékony hatósági fellépés volt.

Kormányzati felelőtlenség és rendőri éberség a menekültek elleni támadások idején

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a szélsőséges megnyilvánulások és a menedékkérők, valamint civil segítőik elleni támadások. Tisztában vagyunk azzal, hogy a rendőrség és a menekültügyi hatóságok erejükön felül teljesítik feladataikat. Mégis, a menekülőkkel – és magyar állampolgárokkal – szembeni bűncselekmények elharapózásának veszélyét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Továbbra is szükséges lesz fenntartani a rendőrség éberségét a következő hónapokban: nem múlhat emberélet a felelőtlen kormányzati cselekvésen vagy az állami szervek esetleges mulasztásán! 

Oldalak

Feliratkozás RSS - rendőrség csatornájára